Samen met

Huizenbouw op plek Zaal Balk Zuidhorn. Architect baseert plan op historisch onderzoek: het restaurant aan De Gast schoof na een brand een eindje op

Zo komen de 24 grondgebonden woningen die verrijzen na de sloop van het huidige zalencentrum Balk in Zuidhorn eruit te zien. Illustratie architectenbureau Tectnique

Op de plek van het leegstaande zalencentrum Balk en het bijbehorende parkeerterrein aan De Gast in Zuidhorn verrijzen eind dit jaar/begin volgend jaar 24 grondgebonden woningen.
Lees meer over
Westerkwartier

De huizen worden gebouwd in zes clusters van ieder vier hoekwoningen. Bij ieder huis komen twee eigen parkeerplaatsen. In de openbare ruimte komt voor bezoekers nog plek voor zes parkeerplaatsen.

Het bouwplan is opgesteld door de uit Zuidhorn afkomstige architect Freddy Siekmans (40) van bureau Tectnique in Groningen. Voordat hij aan het tekenen sloeg, verrichtte hij historisch onderzoek. Volgens hem stond het vroegere restaurant eerst op een andere plek aan De Gast. Na een brand schoof het restaurant op. Achter dit pand verrees in de loop van de vorige eeuw het zalencentrum.

Plan past in beschermd dorpsgezicht

Het voorhuis van het restaurant dat op dit moment al onder handen wordt genomen, krijgt weer een woonbestemming. Het plan voor de bouw van 24 grondgebonden woningen past volgens architect Siekmans in het beschermd dorpsgezicht dat van toepassing is in dit gebied tussen de oude en de nieuwe Gast. Volgens hem is in het ontwerp gekozen voor een ruime en speelse opzet. ,,De huizen verrijzen op percelen van 300 tot 400 vierkante meter waarvan circa de helft wordt bebouwd.’‘

B en W zetten licht op groen

B en W van de gemeente Westerkwartier hebben planologisch het licht al op groen gezet voor het plan. De gemeenteraad buigt zich in juni over de benodigde wijziging van het bestemmingsplan. Op basis daarvan geven B en W een paar maanden later de benodigde omgevingsvergunning af. Tegen die tijd kan de sloop van het bestaande dat tot voor kort nog in gebruik was als priklocatie, beginnen. Dat geldt ook voor de voorbereidingen van de bouw. Makelaardij Nienoord in Leek is belast met de verkoop van de woningen. Een indicatie van de prijsstelling voor de huizen durft Siekmans nog niet te geven. ,,De komende maanden gaan we op zoek naar een aannemer’‘, zegt hij.

De huizen worden zodanig gebouwd dat zonnepanelen en warmtepomp op de daken kunnen worden aangebracht om ze zodoende aan het zicht te onttrekken. Naar verwachting kunnen de toekomstige bewoners rond of in de zomerperiode van 2023 hun woningen betrekken.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu