Samen met

'Als kind kon je hier heerlijk spelen. In die tijd had ik geen idee van wat zich hier in oorlogstijd heeft afgespeeld'. Renkema uit Marum bouwt Kamp Trimunt in miniatuur

Modelbouwer Gerrit Renkema bij de maquette die hij vervaardigde van Kamp Trimunt. Foto: Koos Bijlsma

Een inwoner van Marum, Gerrit Renkema (72), heeft de laatste hand gelegd aan wat gerust een monnikenwerk mag heten. Op een schaal van 1 : 72 werkte hij na zijn pensioen aan het nabouwen van het Luftwaffe-complex dat dienst in de Tweede Wereldoorlog bij Trimunt.
Lees meer over
Westerkwartier

Op de heide bij Trimunt verrees in oorlogstijd een radar- en luisterpost. Van hieruit werden Duitse jachtvliegtuigen aangestuurd met als doel om geallieerde bommenwerpers neer te halen.

Aan de hand van de originele bouwtekeningen maakte Renkema een reconstructie van het complex die hij in de garage bij zijn huis op een maquette van in totaal vijftien vierkante meter, nabouwde. Het is voor hem een bijzonder project omdat Renkema zelf opgroeide in een boerderij aan de Leidijk vlakbij buurtschap Trimunt. ,,Als kind kon je hier heerlijk spelen. In die tijd had ik geen idee van wat zich hier in oorlogstijd heeft afgespeeld’‘, zegt hij.

48 bunkers en 27 barakken

In het verleden waren circa 400 militairen gelegerd op Kamp Trimunt. Zij bivakkeerden in 48 bunkers en 27 barakken waarvan een groot deel vanwege de aanleg van de latere snelweg A7 eind 1950 werd afgebroken. Trimunt is een beruchte plek uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog omdat zestien inwoners van Marum op 3 mei 1943 door de Duitse bezetter hier werden gefusilleerd.

Zo’n twaalf tot dertien bunkers zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Deze overgebleven bunkers en resterende bouwwerken op het voormalige kamp zijn voor automobilisten op de A7 zichtbaar voorbij de afslag bij Frieschepalen. Trimunt is tegenwoordig vooral bekend vanwege de activiteiten die Motorclub Marum en Omstreken hier ontplooit. De Motorclub beschikt op dit terrein over een kantine. De kelder onder deze kantine diende indertijd als commandopost voor de Duitsers. ,,Daar werd de positie van de geallieerde bommenwerpers bepaald en werden de jachtvliegtuigen op de vliegbasis in Leeuwarden ingeseind en op pad gestuurd om ze te onderscheppen’‘, vertelt Renkema.

Stichting Bunkerbehoud opgericht

Ten tijde van zijn nijvere modelbouwactiviteiten werd de Stichting Bunkerbehoud Trimunt Stelling Löwe opgericht die zich ten doel stelde om de maquette van bouwer Renkema te exposeren. Vanaf medio april gaat dit gebeuren.

Op termijn naar Grootegast

De maquette is te zien in de verkoophal van het bedrijf Powerplustools dat is gevestigd aan de Noorderringweg 6 in Marum. De opening is op woensdag 13 april om twee uur ‘s middags. De expositie duurt tot 1 september is op alle werkdagen gratis toegankelijk. Regelmatig zullen er deskundigen aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven. Op termijn krijgt de maquette een permanente plek in het Victorymuseum dat onderdeel uitmaakt van het Museumplein in Grootegast.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu