Samen met

Leerlingen tellen wormen. 'Je schep in de grond en tellen maar'

Leerlingen storten zich op de wormentelling.

Komend weekend zijn de wormenteldagen in Noord Nederland. Tijdens de Nationale Buitenlesdag namen leerlingen van basisscholen Op Wier in Ezinge en Kromme Akkers in Garnwerd alvast een voorproefje.
Lees meer over
Westerkwartier

De leerlingen trokken erop uit voor een grondig onderzoek: ze hielpen bioloog Jeroen Onrust (Rijksuniversiteit Groningen) om de stand van de regenworm in kaart te brengen. Win win, want de bioloog krijgt gegevens, de leerlingen leren over de bodemkwaliteit en dragen een steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Het is verder niet zo erg ingewikkeld, legt Renske de Jonge, onderzoekcoördinator van de universiteit uit. ,,Je steekt een schep in de grond en je pluist een stuk grond van 20 bij 20 bij 20 centimeter uit. Vervolgens rubriceren de leerlingen de wormen op soort en op volwassenheid.”

De dag start met een mini-college door Jeroen Onrust in museum Wierdenland. Daarna gaan de leerlingen op onderzoek rond het museum en op een grasland onder de wierde van Ezinge. Ze gaan informatie verzamelen over de grond, wormen en andere bodemdieren door te tellen, te meten en te onderzoeken met microscopen en korte experimenten.

Komend weekend kan iedereen meedoen aan de telling. Het is simpel als je je online aanmeldt . Regenwormen breken dode plantenresten af en produceren daarbij voedingsstoffen. Door het vele graafwerk houden ze bovendien de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering. Daarnaast dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels.

De resultaten van de wormentelling geven aan hoe het met de regenworm gaat en hoe gezond de gemeten grond is. ..Best gek”, zegt Renske de Jong, ,,wormen zijn erg belangrijk, maar we weten helemaal niet zo veel van ze af. Waar zitten bijvoorbeeld veel strooiselwormen en pendelwormen, die zorgen voor een gezonde bodemstructuur en de voedingsstoffencyclus?”

Met de grote wormentelling wil bioloog Jeroen Onrust antwoord vinden op die vragen.

Ook nieuwsgierig naar hoe gezond jouw grond is? Doe dan op 9 en 10 april mee met de grote Wormentelling voor Noord Nederland!

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Westerkwartier

Nieuws

menu