Burgemeester wordt bijgepraat door honderdjarige Geertinus Plaatje over kippen met brilletjes op

Geertinus Plaatje vierde vandaag zijn honderdste verjaardag. Arjan Brondijk

Kippen met een brilletje op. Het lijkt het begin van een mop, maar kenners weten dat de pluimveebril of kippenbril bestaat. De bril wordt gebruikt om te voorkomen dat bijvoorbeeld de kip soortgenoten beschadigt. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, die vrijdag op bezoek was bij de in zorgcentrum De Blanckenborg woonachtige kersverse eeuweling Geertinus Plaatje, zal dit waarschijnlijk nooit weer vergeten.
Lees meer over
Westerwolde

Dochter Grietje (68) heeft zelfs zo’n kippenbril bij zich. Het kleinood wordt door Velema aandachtig bekeken. Onderwijl vertelt Plaatje over zijn geboortestreek Leemdobben in Sellingen, waar hij een boerderij runde. Het bedrijf, dat hij had overgenomen van diens vader.

„Mijn vader deed eigenlijk van alles”, zegt Grietje. „Hij was, wat wij noemen, een keuterboertje met onder meer enkele honderden kippen. Verder werkte pa ook bij andere boeren, op een melkfabriek en bij AQ in Emmen.”

Toen Geertinus’ vrouw Jantje om gezondheidsredenen naar een verzorgingshuis moest, is hij gestopt met het boerenwerk. Erover vertellen kan hij nog als de beste.

Praatje en geintjes

„Vandaag wel in ieder geval”, fluistert Grietje. „Na een blaasontsteking lijdt hij aan delier, wat gepaard gaat met verwardheid. Nu heeft hij een goede dag, hij heeft praatjes en maakt geintjes.”

Hoewel aan een rolstoel gekluisterd, gaat het op zich nog prima met de honderdjarige. Ook corona, begin januari, kreeg hem niet klein. „Daarvan is hij goed hersteld”, besluit Grietje.

Geertinus en zijn inmiddels overleden vrouw Jantje traden op 8 mei 1946 in Vlagtwedde in het huwelijk. Het stel kreeg twee kinderen, Grietje en Klaas. Verder zijn er vier kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen.

Ingelijste geboorteakte

Namens de gemeente Westerwolde overhandigde Velema de honderdjarige een ingelijste geboorteakte. Voordat het cadeau werd uitgepakt, had Geertinus nog één vraag aan de burgemeester: ‘Mag ik het kippenbrilletje terug?’

Nieuws

Meest gelezen

menu