De Kainstobbe is verhuisd van Wildervanksterdallen naar Vlagtwedde. Gert Seldam: 'Anda doet de thee, ik doe de koffie'

Gert en Anda Seldam. Foto: Rie Strikken 

Gert Seldam is eenenzeventig, zijn vrouw vierenzeventig. Ruim twintig jaar runden ze succesvol theeschenkerij De Kainstobbe in Wildervanksterdallen. Van heinde en verre kwamen gasten voor Anda haar fameuze high tea.
Lees meer over
Westerwolde
Stadskanaal

Een rigoureuze verbouwing van het pand ging hen niet in de koude kleren zitten. Uiteindelijk verkochten ze het aan de monumentencoach die hen bij de verbouwing had begeleid. Die wil, onder een andere naam, maar in de geest van Gert en Anda, de lieflijke locatie verder uitbaten.

De Seldams wilden kleiner gaan wonen en het rustiger aan doen. In Vlagtwedde vonden ze een jaren twintig hokjes-en-hoekjes huis.

Nooit in een dorp gewoond

Gert: „Een keurig nieuw huis past niet bij ons. Het liefst waren we ergens in het veld gaan wonen, maar gezien onze leeftijd is dat niet verstandig. We hadden nog nooit in een dorp gewoond. Maar inmiddels vinden we het fijn om lopend naar allerlei voorzieningen, zoals de supermarkt, te gaan. Buren hebben we ook nooit gehad, maar we kunnen het goed met ze vinden. Buren aan de ene kant vertelden ons van alles over de historie van het pand.”

Jungle rondom het huis

Gert heeft in een jaar tijd de jungle rondom het huis uitgedund. Anda herschikte honderden serviezen, koffie- en theeblikken, koffiemolens en talloze aanverwante artikelen. Daarnaast hielp ze hun dochter, die in Sellingen kleinschalig appartementen verhuurt en in de voetsporen van haar moeder high teas aanbiedt, een beetje op weg.

De tuin is netjes, dochter Janneke heeft Jipsingerhof mooi op de rit. „En nu maar achter de geraniums?”, vraagt uw verslaggever provocerend?

Deur in de voorgevel

„Ben je mal”, reageert Gert Seldam fel. „Er zit bij ons op thee- en koffiegebied zoveel ervaring tussen de oren, dat zou zonde zijn om er niks mee te doen. We zijn sinds we hier wonen op kleine schaal en op afspraak koffie en thee blijven verkopen. Onder de naam De Kainstobbe. Ik heb net een deur in de voorgevel geplaatst. Zo hoeven klanten niet meer door onze privé-ingang. En Anda heeft er een mooi winkeltje ingericht.”

Theetuin

Anda is de rustige van de twee. „Ik was zo moe van de verbouwing in Wildervanksterdallen. En ik wilde niet meer altijd werken. Hier zijn we geopend op afspraak en als wij zin hebben. Er komen een paar zitjes onder de grote beukenboom. Als het weer straks mooier wordt dan kunnen we gasten ontvangen in de theetuin. En als we willen, dan trekken we de deur achter ons dicht en gaan lekker touren, dat deden we altijd al.

Koffiehaven van Hamburg

Eens in de zoveel tijd gaan we nog steeds naar een kleine specialistische theegroothandel in Noord-Duitsland. Op de terugweg halen we in de koffiehaven van Hamburg zakken van 60 kilogram koffiebonen. Een deel ervan is voor onze opvolgers in Wildervanksterdallen, onze Janneke serveert het ook in de Jipsingerhof en zelf verkopen we nog 115 soorten thee en 15 soorten koffie.”

In 2006 kocht Gert Seldam zijn eerste koffiebrander. Inmiddels heeft hij er twee. Koffie geeft maar een korte tijd zijn goede smaak af. Vandaar dat de koffie op bestelling wordt gebrand en geleverd.

Hij wil op den duur weer demonstraties en workshops geven. En in het huis moet nog veel gebeuren.

Vaak improviseren

Gert: „Bij oude huizen moet je vaak improviseren. Een leraar op de lts stuurde ons vroeger op pad met de opdracht een boom te verplaatsen. En daarvoor moesten we drie manieren bedenken. Dat heb ik in mijn oren geknoopt. En dat is me altijd goed van pas gekomen.”

Nieuws

menu