Gemeente Westerwolde presenteert meerjarenbegroting voor periode 2022-2025 en is voorzichtig positief over financiële situatie

De gemeenteraad van Westerwolde beslist binnenkort over het 'fondsen-plan' Foto: Huisman Media

De gemeente Westerwolde noemt de financiële situatie voor de komende jaren ‘voorzichtig positief’. Er is sprake van een sluitende meerjarenbegroting voor de periode tussen 2022 en 2025. De gemeente verwacht voor het jaar 2024 wel op een tekort uit te komen. De gemeenteraad neemt op 3 november een besluit over de begroting.
Lees meer over
Westerwolde

De komende jaren zal de gemeente daarom alleen noodzakelijke investeringen doen. Wel heeft Westerwolde extra geld vrijgemaakt voor het verbeteren van de onderwijshuisvesting. Door de stabiele financiële basis blijft de algemene bestemmingsreserve boven de kritische ondergrens zitten. Daarmee heeft de gemeente voor de komende jaren in ieder geval voldoende weerstandsvermogen.

Ondanks de positieve ontwikkelingen is er de komende jaren nog steeds een voorzichtig financieel beleid nodig, zo schrijft de gemeente in een persbericht. In de begroting is rekening gehouden met de effecten omtrent jeugdhulp en het btw-compensatiefonds. Deze effecten zijn afhankelijk van het nieuwe kabinetsbeleid en daarom is behoedzaamheid van belang.

Behoudendheid

De ontwikkelingen in het ruimtelijk domein en onder andere gebouwenbeheer zijn nog onzeker en vragen om behoudendheid, zo schrijft de gemeente. De effecten van de herverdeling van het gemeentefonds zijn, volgens de richtlijnen van de provinciale toezichthouders, niet meegenomen in de begroting. De financiële impact van de coronacrisis lijkt vooralsnog beperkt te zijn, benadrukt Westerwolde.

De financiële aandacht blijft zich de komende jaren richten op het sociaal domein, vooral op de Wmo. Daarnaast moet de gemeente de komende jaren flink investeren in het openbaar gebied om achterstanden in onderhoud weg te werken. Ook moeten er investeringen worden gedaan in gemeentelijke gebouwen. Hiervoor heeft de gemeente deels al extra geld gereserveerd.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu