In een verzengende hitte hardlopen voor KiKa. Mary Sassen uit Ter Apel is klaar voor woestijnmarathon in Jordanië

Mary Sassen doet zaterdag 4 september mee aan de Petra Desert Marathon in Jordanië. Foto: Paul Abrahams

Het aftellen is nu echt begonnen voor Mary Sassen. De 42-jarige inwoonster van Ter Apel doet op zaterdag 4 september mee aan de Petra Desert Marathon in Jordanië, die onder de vlag van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) wordt gehouden.

„Het wordt mijn eerste marathon”, vertelt Mary die in de afgelopen maanden bijna 7000 euro heeft ingezameld voor het goede doel. „Ik vind het om te beginnen een eer om voor KiKa te lopen en bovendien is het fantastisch om het debuut te maken op een bijzondere locatie. Het is een groot avontuur, best wel spannend, maar ik sta werkelijk te popelen om in het vliegtuig te stappen. Liever vandaag dan morgen.”

Vliegschema is in allerijl aangepast

Meer dan 20 hardlopers uit alle delen van het land vliegen donderdagmorgen 2 september van Schiphol via een tussenstop in Wenen naar Amman. „Het was lange tijd onzeker of de Petra Desert Marathon wel door kon gaan. Onlangs is het licht op groen gezet, maar het vliegschema moest in allerijl wel worden aangepast. Dus niet rechtstreeks van Amsterdam naar Amman, maar via Oostenrijk. Dinsdagmorgen 7 september bij het krieken van de dag landen we weer op Schiphol. Tijdens het verblijf in Jordanië gaan we ook zwemmen in de Dode Zee en staat een rondleiding door Petra op het programma. Ook daar kan ik me al op verheugen.”

Helemaal klaar voor

De voorbereiding op de marathon in de woestijn verloopt naar wens, benadrukt Mary. „In het begin had ik wel last van wat vervelende blessures, maar ondanks die tegenslagen voel ik me op dit moment fysiek en mentaal ijzersterk. Ik zit goed in mijn vel. Vorige week heb ik als laatste test een afstand van dertig kilometer afgelegd en dat ging prima. Ik ben goed hersteld, ben er zogezegd helemaal klaar voor.”

Kuitenbijters

Vanwege de hitte klinkt het startschot in de historische stad Petra zaterdag 4 september ‘s morgens om half zeven. Dat wordt dus vroeg opstaan. De deelnemers krijgen een werkelijk loodzwaar parcours voor de kiezen met veel hoogteverschillen. Vooral aan het einde van de hardloopwedstrijd met een lengte van 42 kilometer en 195 meter wacht een aantal kuitenbijters waar veel atleten de ‘man met de hamer tegen het lijf lopen’. Of ze dat nu willen of niet.

Limiet

„Binnen zeven uur moet je onder het finishdoek doorlopen, anders word je niet in het klassement opgenomen”, weet Mary. „Bovendien moet je de eerste dertig kilometer binnen vijf uur afleggen. Dat is mijn eerste doel. Ik wil beslist niet vroegtijdig uit de wedstrijd worden gehaald. En dan vervolgens op karakter de laatste twaalf kilometer en 195 meter.”

Uitlopen en genieten

Een woestijnmarathon is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een stadsmarathon in Amsterdam of Berlijn. „De tijd is daarom absoluut niet belangrijk. Ik wil de marathon sowieso uitlopen en proberen om onderweg toch nog te genieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerwolde
Hardlopen
menu