Kanon buldert alleen nog op wallen in Bourtange

Op het marktplein in Bourtange wordt voortaan niet meer met een kanon geschoten. Foto: Archief Huisman Media

Op het marktplein in Bourtange mogen geen kanonschoten meer worden gelost. Het gebulder mag alleen nog klinken op de bastions op de vestingwallen.
Lees meer over
Westerwolde

Het gebulder van kanonnen blijft klinken in de vesting Bourtange, maar alleen nog op de wal of aan de uiterste rand. Schoten lossen op het marktplein mag niet meer.

De nieuwe vergunning die de gemeente Westerwolde voor het gebruik van het kanon aan het Exercitie Peloton Bourtange (EPB) heeft gegeven, maakt dat duidelijk.

Volgens voorzitter Jeroen Speelman van het EPB waren door enkele omwonenden bezwaren tegen het kanonschieten op de markt ingediend. ,,Zij ervoeren dat als overlast. De bezwaren zijn behandeld door de gemeente en we krijgen nu geen ontheffing meer voor het gebruik van het kanon op de markt, alleen nog op het bastion en bij kinderboerderij De Sikkepit, helemaal aan de rand van de vesting. We houden ons uiteraard aan de voorschriften in de ontheffing; we willen absoluut geen overlast veroorzaken.’’

Pieter van Vollenhoven

De leden van het EPB schieten al tientallen jaren, sinds de reconstructie van de vesting in de jaren 70, op zondagmiddag met een oud kanon. Ze doen dat op een bastion, op de vestingwal, gekleed in historische kostuums, en lokken daarmee veel toeristen. Geregeld werd tot nu toe ook op de markt geschoten, met een kleiner kanon, bijvoorbeeld tijdens bruiloften of bij andere plechtigheden. Zo bulderde het op de markt toen Pieter van Vollenhoven enkele jaren geleden in de vesting een nieuw museum opende.

Dergelijke knallen zijn nu dus verleden tijd. ,,En ook onze training zullen we afwerken op het bastion of bij de Sikkepit’’, zegt Speelman. Tijdens die trainingen oefenen de leden van het EPB in het omgaan met het kanon en met hun musketten. Die gebruiken ze tijdens de nabootsingen van veldslagen in en rond de vesting.

Die veldslag werd deze zomer afgelast vanwege de coronacrisis. ,,De komende tijd zal het kanonschieten ook niet gaan’’, zegt Speelman. Dat bevestigt burgemeester Jaap Velema. ,,Activiteiten waarmee je een samenloop van mensen kunt krijgen, willen we nu niet.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu