Krijgt azc in Ter Apel twee zonneparken als buren?

De grond bij het asielcentrum in Apel is in trek bij ontwikkelaars van zonneparken. Foto: Boudewijn Benting

De grond rondom het grote asielcentrum in Ter Apel is in beeld voor de aanleg van twee zonneparken, met een totale oppervlakte van 80 hectare.

Dat zegt wethouder Bart Huizing (PvdA) van Westerwolde.

,,Het bedrijf Ekwadraat wil ten zuiden van het asielcentum een park aanleggen van 50 hectare, Solarfields ten noorden ervan een park van 30 hectare’’, zo laat hij weten. ,,Beide bedrijven legden hun plannen geruime tijd geleden bij ons op tafel.’’

Het asielcentrum, dat 2000 vluchtelingen kan herbergen, ligt aan de rand van Ter Apel en wordt omzoomd door de provinciale weg N366 en landbouwgrond. Op die grond zouden de parken dus moeten komen.

Voldoende draagvlak

De initiatiefnemers moeten wel eerst een vergunning krijgen van de gemeente. Of ze die krijgen, is nog niet zeker. Burgemeester en wethouders hebben de plannen onder de loep genomen en maken op korte termijn bekend of de initiatiefnemers ze verder mogen ontwikkelen, volgens de voorwaarden die de gemeente stelt. Die voorwaarden zijn dat er onder omwonenden voldoende draagvlak moet zijn voor de zonneparken en dat de omwonenden ervan meeprofiteren.

De beide plannen zijn lang niet de enige zonnepark-initiatieven die bij de gemeente op tafel liggen. Vorig jaar werden er veel meer ingediend. Zoveel dat B en W een stop afkondigden. Ze wilden eerst de binnengekomen aanvragen afhandelen.

Onlangs werd al een vergunning gegeven voor een drijvend zonnepark in Sellingerbeetse, volgende week wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met een zonnepark in Harpel. ,,Dan liggen er nog zo’n zes plannen, waaronder die bij het asielcentrum’’, zegt Huizing.

Westerwolde stevent mogelijk af op 475 hectare zonnepanelen

Als al die beoogde zonneparken aangelegd worden, heeft Westerwolde bijna 475 hectare zonnepanelen. Ze zou daarmee voldoen aan afspraken die de provincie en de Groninger gemeenten hebben gemaakt binnen de zogenoemde Regionale Energie Strategie (RES).

,,Het is de vraag of we dan nog meer zonneparken moeten willen’’, stelt fractievoorzitter Herma Hemmen van oppositiepartij CDA in de gemeenteraad. ,,Binnen onze eigen gemeentelijke plannen is die ambitie er wel, maar wij zijn er geen voorstander van veel meer landbouwgrond op te geven voor zonneparken.’’

Wethouder Huizing zegt dat, als alle huidige aanvragen zijn behandeld, zeker met de gemeenteraad wordt gesproken over de vraag hoe verder om te gaan met het zonneparkbeleid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerwolde
menu