Mooie oude kerk in Ter Apel als podium voor familievoorstelling Veur Aaltied

Enkele spelers met de regisseur van Veur Altied. Foto: Rie Strikken

Wat hebben opera Lakmé, een songfestivalliedje en ‘I have a dream’ van ABBA met elkaar te maken? De muziek is onderdeel van een familietheatervoorstelling die op 30 september te zien is in de rooms-katholieke kerk van Ter Apel. De voorstelling begint om 19.00 uur.
Lees meer over
Westerwolde
Kanaalstreek

De provincie Groningen is rijk aan mooie middeleeuwse kerken en prachtige oude orgels, met bezoekers uit de hele wereld. Om deze culturele parels ook bij de Groningers zelf meer onder de aandacht te brengen is er het project ‘Veur Aaltied’, een reeks van tien muzikale theatervoorstellingen in tien oude kerken: 2 in Friesland en 8 in Groningen.

Amateurs en professionals

Voor iedere afzonderlijke kerk werd door professionele scenarioschrijvers en regisseurs een unieke voorstelling gemaakt op basis van lokale verhalen en overleveringen.

Lokale amateurspelers en -musici brengen onder leiding van professioneel regisseur Bas de Bruijn in Ter Apel het stuk ‘De muizen van Sint Willibrord’.

Familievoorstelling

De kerk is het podium voor een werelds verhaal over universele emoties als heldhaftigheid, faalangst, ambitie, vertrouwen en kerkmuizen, gebaseerd op verhalen van inwoners van Ter Apel uit het verleden.

Producent Jaap Alkema: „Ter Apel is de enige locatie waar het een familievoorstelling is. Reden waarom de scenarioschrijver de opdracht kreeg om het een beetje luchtig te houden, niet te moeilijk, mensen moeten er zin in hebben. Bovendien is de kerk weliswaar prachtig neogotisch, maar ook een galmbak, dus maar niet te veel tekst.

In mei zijn we begonnen met de repetities. We pakken het nu net na de vakantie weer op. We repeteren voor het eerst in de kerk. Het lijkt misschien wat rommelig, maar het is een georganiseerde chaos. We gaan nog wat extra zaterdagen inlassen, een week voor de voorstelling doet organist Eeuwe Zijlstra voor het eerst mee. Hij is een autoriteit op het gebied van Groninger orgels. Ik vind hem de beste organist die we in Groningen hebben. Donderdag voor de voorstelling is de generale en dan staat het stuk. Medewerking wordt verder verleend door het dweilorkest van de Ter Apeler Harmonie.”

Bekende melodieën

Dirigente Laura van Kessel stelde een koor van acht hobbyzangers uit Ter Apel samen. Zij arrangeerde drie bekende melodieën. Van Kessel: „Ik heb het ze iets moeilijker gemaakt dan ze verwacht hadden, maar het gaat helemaal goed komen.”

De voorselling in Ter Apel is gratis dankzij bijdragen van het Gebroeders Hessefonds en de gemeente Westerwolde.

Alkema: „We willen wel graag dat de mensen reserveren, zodat we een idee hebben hoeveel consumpties we na afloop ongeveer kunnen schenken.”

Reserveren kan via de mail: kerkmuizen@jaapalkema.nl onder vermelding van naam, aantal en telefoonnummer.

Nieuws

menu