Museum Westerwolde krijgt honderden foto's, mails en verhalen binnen voor De grote Nostalgieshow. Waarom verlangen we naar een tijd die nooit meer terugkomt?

Een van de vele ingezonden 'brommerfoto's'. Foto: MOW

Museum Westerwolde riep ruim een maand geleden op om foto’s in te sturen van oude brommers met de bezitter op, naast of bij het tweewielig voertuig. De respons was overweldigend. Er kwamen honderden kiekjes binnen, waarvan in eerste instantie honderd te zien zijn in de tentoonstelling ‘De grote Nostalgieshow’, die op 5 juni van start gaat. Waarom verlangen we naar een tijd die nooit meer terugkomt?
Lees meer over
Westerwolde

Hester Bakker, die verantwoordelijk is voor de communicatie en educatie van het museum in Bellingwolde, heeft daar geen pasklaar antwoord op. „Het is niet iets van de laatste tijd, maar dat vintagespullen populair zijn is wel duidelijk. De bezoekersaantallen van kringloopwinkels nemen ook toe.”

Het grote aantal foto’s van oude brommers dat binnenkwam heeft haar wel verrast. „Maar er kwamen ook heel veel oude rieten pannenonderzetters binnen. Blijkbaar heeft een groot aantal mensen die nog in huis.”

Vintage is klaarblijkelijk populair. „Je ziet bijvoorbeeld dat bepaalde retrostromingen op gezette tijden weer terugkomen”, vervolgt ze. „Maar niet alles is helemaal nieuw. Tijdens de tentoonstelling is er bijvoorbeeld ook een oude kapperszaak te zien, zoals je die een paar eeuwen geleden tegenkwam. Een dergelijke kapperszaak vertoont veel gelijkenis met de hippe barbershops van deze tijd.”

Veranderingen gaan tegenwoordig snel

Veranderingen gaan tegenwoordig snel. Verlangt de mens terug naar een tijd waarin ze alles nog begrepen? „Misschien, er is natuurlijk de laatste paar jaren veel gebeurd. Denk aan corona, oorlog en de huidige financiële onzekerheid. „Deze onzekerheid wakkert het verlangen aan naar een tijd toen alles nog mooi, zeker en gewoon was. We tonen in de tentoonstelling bijvoorbeeld ook vloeibare groene zeep. De geur roept bij velen een warm gevoel op. Je ziet als het ware het beeld nog voor je dat moeder met groene zeep de boel schoonmaakte. Geur wordt niet voor niets ook wel de snelweg naar herinneringen genoemd.”

„Hoe ouder je wordt, hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt”, gaat Bakker verder. „Foto’s, attributen en geuren brengen je terug naar de tijd dat je die verantwoordelijkheid nog niet hoefde te dragen. Naar een periode in je leven waar alles nog vanzelfsprekend was.”

Interactief gedeelte

In ‘De grote Nostalgieshow’ staat het MOW stil bij het verlangen naar vroeger. Diverse objecten en tableaus brengen de bezoekers terug naar het verleden, maar stellen tegelijk vragen over hoe wij bewaren, herinneren en vooruit kijken. En dit geldt niet alleen voor ouderen, ook voor jongeren. In samenwerking met het kinderbestuur is er een interactief gedeelte samengesteld. Bakker noemt het nostalgie van de toekomst. „Zijn de transportmiddelen zoals we die nu kennen er in de toekomst nog? Of worden de huidige tastbare knutselspullen door de komst van computerspelletjes en dergelijke verdrongen? Dat zijn vragen die kinderen bezighouden.”

Opening op 5 juni met een korte show

De tentoonstelling ‘De grote Nostalgieshow’ in Museum Westerwolde (MOW) aan de Hoofdweg 161 in Bellingwolde is van 5 juni tot en met 15 februari 2023. De opening op 5 juni is om 15.00 uur met een korte show. Deejay Mart zorgt voor nostalgische muziek. Ook staat er voor bezoekers een hapje en een drankje klaar.

Nieuws

menu