Restauratie Schnitger-/ Freytagorgel Magnuskerk in Bellingwolde nu helemaal klaar. Kerk zaterdag open ter bezichtiging

Het gerestaureerde Schnitger-/ Freytagorgel van de Magnuskerk in Bellingwolde. Foto: Eigen foto

Belangstellenden kunnen zaterdag 16 mei met eigen ogen zien hoe het monumentale Schnitger-/ Freytagorgel van de Magnuskerk in Bellingwolde er na de restauratie door Koninklijke Elbertse Orgelmakers BV uitziet.

De kerk is die dag van 14.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek, dat zich wel aan enkele coronarichtlijnen moet houden. Zo mag slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd naar binnen en geldt eenrichtingsverkeer in de kerk.

Technische restauratie vorig jaar al klaar

De restauratie van het orgel van Frans Caspar Snitger Jr. en Heinrich Hermann Freytag heeft twee jaar in beslag genomen. Vorig jaar was het technische en klankdeel van het werk al klaar en is het orgel feestelijk in gebruik genomen door Stef Tuinstra.

Het uiterlijk van zowel de orgelkast en het orgelbalkon als het lofwerk behoefde echter ook nog wat aandacht. Ook moesten de frontpijpen opnieuw gepoetst en verguld worden.

Opname op YouTube

Nu al deze werkzaamheden afgerond zijn, en de voor 18 april geplande feestelijke ingebruikname vanwege de coronacrisis geannuleerd werd, rest de concertcommissie voorlopig niets dan een opname van organist Sietze de Vries en fluitist Eran Wajsenblum vrij te geven op YouTube en de kerkdeuren te openen voor bezichtiging van het orgel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerwolde
menu