Sloop van kerk alleen nog via de rechter

Rehoboth is al ruim een jaar inzet van een meningsverschil tussen de Protestantse Gemeente Bellingwolde en de gemeente Westerwolde Foto: Huisman Media

De Protestantse Gemeente Bellingwolde kan de sloop van het kerkgebouw Rehoboth alleen nog voor elkaar krijgen door naar de rechter te stappen.
Lees meer over
Westerwolde

De poging om sloop af te dwingen via de onafhankelijke commissie bezwaarschriften van de gemeente Westerwolde heeft namelijk niets uitgehaald. Die commissie vindt dat Rehoboth niet zomaar tegen de vlakte mag.

Rehoboth, de voormalige gereformeerde kerk van Bellingwolde, is van de Protestantse Gemeente. Die gebruikte het gebouw voor verschillende activiteiten. De diensten vinden in de grotere Magnuskerk plaats.

Overbodig

Voor de activiteiten werd echter een ander gebouw verworven. Rehoboth werd overbodig en vorig jaar werd een sloopvergunning bij de gemeente aangevraagd. Burgemeester en wethouders zeiden nee. Dit omdat Rehoboth aan de Hoofdweg staat. Een straat met de status van beschermd dorpsgezicht.

,,Daar kun je niet zomaar een pand als Rehoboth slopen”, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,Eerst moet alles worden gedaan om er een andere bestemming voor te vinden.”

De kerkbestuurders dienden een met argumenten omkleed sloopverzoek in, weer tevergeefs. Daarop stapten ze naar de onafhankelijke commissie.

,,Die geeft ons gelijk, ons besluit blijft staan”, zegt Huizing. ,,Wil de kerkgemeente dit aanvechten, dan zal ze naar de rechter moeten gaan.” Of de Protestantse Gemeente dat doet, weet kerkrentmeester Hensen Trenning nog niet. ,,We nemen even rust, ook gezien de huidige crisis.”

Trenning betreurt het commissiebesluit. ,,Er zijn destijds met de toenmalige gemeente Bellingwedde afspraken gemaakt over hoe om te gaan met Rehoboth”, zegt Trenning. ,,We kunnen nu proberen het gebouw te verkopen, maar dat geeft overlast voor de huurders van de pastorie die ernaast staat en ook van ons is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerwolde
menu