Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na bezoek aan opvang Ter Apel: deze week komen er in Nederland 500 plaatsen voor asielzoekers bij

Broekers-Knol staat de pers te woord na haar bezoek aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto: ANP/Remko de Waal

De komende dagen komen er in totaal 500 opvangplekken voor asielzoekers bij, zegt demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na een bezoek aan een opvangcentrum in Ter Apel. Woensdag en donderdag komen er 200 plaatsen bij in Almere, en vrijdag 300 in Gorinchem.
Lees meer over
Westerwolde

Er zijn te weinig opvangplekken voor asielzoekers momenteel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waarschuwde dat de opvang in Ter Apel ,,niet meer verantwoord” was. Er zaten in de nachtopvang 750 mensen, terwijl er plaats is voor 275.

De extra 500 plekken van de komende dagen, gaan het acute probleem in Ter Apel niet direct oplossen. Daarvoor is het probleem daar te groot. Volgens de staatssecretaris geeft het wel ,,verlichting” en is er meer zicht op extra opvangplekken vanaf 1 november. In de tussentijd wordt ”keihard” gewerkt om te zorgen dat meer mensen opvang krijgen.

Boze gemeenteraad

Woensdagavond bezoekt de staatssecretaris de gemeenteraad van Westerwolde, waar Ter Apel ligt. De raad is boos op de bewindsvrouw, omdat zij misbruik zou maken van de gastvrijheid van Westerwolde. Broekers-Knol bespreekt met de raad hoe de aantallen in de opvang weer te normaliseren. ,,Want dit kan gewoon niet.”

De staatssecretaris denkt dat de asielinstroom ,,de komende tijd” zal stabiliseren of zelfs minder groot wordt. Maar volgens haar is het ,,in een kristallen bol” kijken. ,,Ik kan het niet overzien.”

Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de burgemeesters die voorzitter zijn van de 25 veiligheidsregio’s, heeft eerder deze week toegezegd met meer locaties te komen voor asielopvang. In de komende weken zou het gaan om nog eens 1500 plekken, zei de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu