Ventilatie in oude asielschool Ter Apel baart zorgen

De Westermarke heeft geen modern ventilatiesysteem. Foto: Jan Anninga

Nu kunnen de ramen nog open, maar wat als het straks kouder is? De ventilatie in de middelbare asielschool in Ter Apel baart in deze coronatijd zorgen.

De gemeente Westerwolde heeft daarom een deskundige het gebouw laten bekijken. ,,Op basis van zijn rapportage wordt besloten welke maatregelen er genomen moeten worden’’, zegt Reind Krikke.

Hij geeft namens de Regionale Scholengemeenschap (RSG) Ter Apel leiding aan de middelbare asielschool. Die is gevestigd in de voormalige openbare basisschool Westermarke. Die staat op enkele kilometers van het asielcentrum in Ter Apel en is de plek waar tieners uit dat centrum les krijgen.

Berekend op zo’n 115 leerlingen

De Westermarke is tientallen jaren oud en qua indeling en ruimte dus niet meer van deze tijd. Daarom zijn er units bij geplaatst om voldoende leerlingen te kunnen herbergen. ,,Die volstaan’’, zegt Krikke. ,,We hebben momenteel 85 leerlingen die allen op een goede manier les krijgen. De totale ruimte is berekend op zo’n 115 leerlingen.’’

De ouderdom van het pand brengt echter ook met zich mee dat het geen modern ventilatiesysteem heeft. Iets dat in deze coronacrisis van groot belang is om de risico’s op besmettingen te verkleinen. ,,Momenteel kunnen alle ramen open en is dus van een goede ventilatie sprake’’, zegt Krikke. ,,Als het kouder wordt, wordt het een ander verhaal.’’


Dat weet René Kriek ook. Hij doceert op de school en is GroenLinks-gemeenteraadslid van Westerwolde. ,,Nu is de ventilatie soms al een probleem, als het regent en de ramen dicht moeten. Straks wordt dat probleem inderdaad groter.’’ Kriek heeft tijdens een vergadering van de gemeenteraad op dat probleem gewezen.

De gemeente heeft dus, in overleg met de GGD, een deskundige ingeschakeld. Binnenkort besluit de raad of de Westermarke, gezien zijn ouderdom, grondig verbouwd moet worden of dat wellicht een andere locatie voor het middelbaar asielonderwijs wordt gezocht.

,,Volgende maand praten we daar met de gemeenteraad over’’, zegt wethouder Wietze Potze (PvdA). ,,Dat voornemen hadden we al voor de coronacrisis.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerwolde
menu