Brandweerkazernes in provincie Groningen zoeken vrijwilligers: 'Je moet een beetje lief zijn en een beetje stoer'

De brandweer in onder andere Hoogezand zoekt nieuwe vrijwilligers. Vlnr Lisa Middel-Visser, Gerbert Vasse en Arjan Miedema. Foto: Annegriet Renfurm-Wijchers

Verschillende brandweerkazernes in de provincie Groningen zoeken vrijwilligers. Lisa Middel-Visser, Gerbert Vasse en Arjan Miedema, verbonden aan de kazerne in Hoogezand, vertellen dat het werk meer omvat dan alleen brandjes blussen. “Ik had eerder nooit met een kettingzaag in mijn handen gestaan.”

„De pieper gaat meestal af als je staat te douchen. En je net shampoo in je haar hebt gedaan”, zegt Lisa Middel-Visser. „Of als je in de rij van de supermarkt staat”, vult Arjan Miedema haar aan. „O ja!” roept Lisa. „Vooral als je een hele volle kar hebt!” Gerbert Vasse moet gniffelen. De drie collega’s zitten op gepaste afstand aan een lange vergadertafel in een verder stille kazerne aan de Rembrandtlaan 8 in Hoogezand.

Sinds 2010 is Vasse als vrijwilliger aangesloten bij de brandweer van Midden-Groningen, in het dagelijks leven runt hij zijn eigen beveiligingsbedrijf. Wanneer Middel niet met loeiende sirenes en de andere manschappen op pad is, werkt ze bij de gemeente, „hele dagen achter de computer.”

Van 25 tot 1500 meldingen

Miedema is de enige die naast zijn vrijwilligerswerk voor deze kazerne ook als vakspecialist Brandweerzorg aan de Veiligheidsregio Groningen is verbonden. „Ik schat dat we hier nu met zo’n 41 mensen zijn en onze wens is dat we naar 48 gaan.” En dus hangt er in de Meint Veningastraat in Hoogezand een grote banner met de oproep om je aan te melden als vrijwilliger bij de brandweer.

Doe je dat, dan krijg je vier kerntaken op je bord: je gaat af op alles wat met brand te maken heeft, verleent technische hulpverlening bij ongevallen, een vastzittende lift of een dier dat bevrijd moet worden, bestrijdt gevaarlijke stoffen zoals gaslekkages en rukt uit voor waterongevallen. In totaal gaat het in Hoogezand om zo’n 300 meldingen per jaar. Ter vergelijking: Slochteren ontvangt er jaarlijks ongeveer 25, de Sontweg in Groningen ruim 1500. „Bij de brandweer denk je gelijk aan brand, maar er is nog zoveel meer”, zegt Middel.

Binnen die verscheidenheid aan incidenten, heeft er een de meeste indruk gemaakt op Vasse. Een fataal bedrijfsongeval in Sappemeer, vorig jaar zomer. „Daar was een man de betonmolen achterop de auto aan het schoonmaken. De hogedrukspuit kwam vast te zitten in de machine en die trok hem mee naar binnen.” Ook Miedema herinnert zich dit nog goed: „We zijn heen gegaan met het idee: we gaan misschien een redding doen, maar na verloop van tijd werd duidelijk: dit is een berging.” Vasse: „Arjan en ik zijn naar binnen gegaan en hebben het lichaam met zoveel mogelijk respect geborgen. Dat geeft voldoening. Zo heeft er namelijk toch nog een begrafenis kunnen plaatsvinden.”

Adrenaline

Dat behulpzame, dat vindt Miedema mooi aan het werk. „Mensen die door de ambulancedienst niet meegenomen kunnen worden, helpen wij bijvoorbeeld uit een woning met een hoogwerker.” Automatische brandmeldingen kan het drietal gestolen worden. „Dat er niks aan de hand is. Dat je weer voor nop je bed uit moet en bij een stomme fabriek staat omdat ze te langzaam waren om ons af te bellen.” Echte branden, daarvoor komt Vasse wél graag zijn bed uit: „Voor de mensen zelf is het erg, die hebben er veel ellende van.. maar brandmeldingen zijn toch wel de incidenten waarvoor je bij de brandweer zit. Want dan moet je ook echt wat doen en nadenken van: hoe ga je het aanpakken?” Middel: „Als je een woningbrand hebt, dan voel je adrenaline. En je doet het samen, je gaat samen naar binnen.”

Met wie Vasse, Middel en Miedema graag een brandend gebouw instormen? „Ik denk dat je een geschikt karakter moet hebben, vaardigheden kan je leren. Ik had ook nog nooit met een kettingzaag in mijn handen gestaan.” Fit van lijf en geest zijn, zegt Miedema. Ook is volgens hem teamspirit erg belangrijk, iemand moet wel van gezelligheid houden. „En het is natuurlijk ook een beetje stoer. Dus ik zeg wel eens: je moet een beetje lief zijn en een beetje stoer.”

Middel, wijzend naar Vasse: „Ja, want jij bent lief en ik ben stoer.”


Meer weten? Bezoek de website van Brandweer Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu