Baantjes trekken op natuurijs in Europa

Schaatsliefhebbers in Nederland komen deze winter niet aan hun trekken met natuurijs. Wie de ijzers op buitenijs wil laten glijden, zoekt zijn heil elders in Europa.

Baantjes trekken

Baantjes trekken

Zweden

Combineer duizenden meren met krakend koude winters en een legertje vrijwilligers en je hebt een veelheid aan zwarte, spiegelende ijsvlaktes. Neem alleen al de regio Dalarna, op 2,5 uur rijden van hoofdstad Stockholm. Het meer Runn werd al tien keer uitgeroepen tot beste schaatsmeer van Zweden. De plaatselijke ijsclub veegt de hele winter een parcours van 50 kilometer schoon. Hier wordt dinsdag (9 februari) dan ook een alternatieve Elfstedentocht verreden tijdens de Runn Winter Week.

Wie op noren een keer ‘achtjes' wil draaien, kan terecht op het 2 kilometer lange meer Brunnsjön, eveneens in Dalarna: daar ligt een baan van 5,5 kilometer in de vorm van een reuzenkrakeling. Bijzonder in Zweden zijn de meerdaagse toertochten. Het is dé manier om kennis te maken met de Scandinavische winter. Een gids wijst de weg over immense ijsvlaktes en langs beboste oevers. Het enige geluid is het krassen op het ijs.

Noorwegen

In buurland Noorwegen kan op veel minder plekken worden geschaatst dan in Zweden. Voor een deel ligt dat aan de weersomstandigheden (de warme Golfstroom), voor een deel ook aan het gebrek aan vrijwilligers die het ijs prepareren. Uitzondering op de regel: twee Nederlanders verrichten goed werk op Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. Op een inham tussen Hamar en Lillehammer is het ijs als eerste dik en betrouwbaar. Daar onderhouden zij een schaatsbaan van 5 kilometer lang.

Oostenrijk

De langgerekte Weissensee (11,6 kilometer lang, 900 meter breed) in Karinthië is voor veel schaatsers the place to be als de winter het in Nederland laat afweten. Afgelopen maand werden, behalve diverse andere tochten, al vier alternatieve Elfstedentochten verreden. Twee in één week zelfs, zodat echte cracks meteen twee kruisjes konden opspelden.

Ook bezoekers van de Piburger See in Tirol zullen thuiskomen met mooie verhalen. Onder het ijs daar leeft volgens een legende een vuurspuwend monster. Tot klachten bij schaatsers heeft dat nog niet geleid. Wel zijn er veel positieve geluiden over de 2 kilometer lange en 4 meter brede schaatsbaan.

Zwitserland

Laat de noren maar thuis: voor de skateline Albula, in het Zwitserse kanton Graubünden, zijn kunst- of hockeyschaatsen beter geschikt. Een pad door het bos, in de zomer het domein van wandelaars, wordt onder water gezet en zo ontstaat een 3 kilometer lange Eisweg . Knie- en elleboogbeschermers om, helm op en dan bergafwaarts, tussen zwaarbesneeuwde dennenbomen door. Toegankelijk tot eind februari.

Eveneens nog een kleine maand open is Ice Magic, een evenement in Interlaken. Daar zijn vier ijsbanen met elkaar verbonden, waardoor je al schaatsend – en met zicht op de majestueuze Jungfrau – van de ene naar de andere ijsbaan kunt. Ook hier geldt: dit traject is vooral bedoeld voor ijshockey- of kunstschaatsen.

Duitsland

Om kilometers te maken op de Weissensee hoef je niet helemaal naar het zuiden van Oostenrijk; Duitsland heeft er ook een. De kleinere naamgenoot (net zo breed, maar ‘slechts' 2,3 kilometer lang) ligt in de regio Allgäu, die zichzelf terecht afficheert als het land van de meren . De gletsjer- en stuwmeren liggen op 700 tot 1000 meter hoogte. Die bevriezen dus eerder dan de wateren in ons eigen land.

Tsjechië

In het diepe zuiden van Bohemen ligt het Lipnomeer, een 40 kilometer lang stuwmeer. Als het bevriest – en dat doet het vaak – wordt 11 kilometer ervan omgedoopt tot schaatsbaan. Daarmee heeft Tsjechië een van de langste natuurijsbanen van de wereld. Als haar programma het toestaat, maakt olympisch schaatster Martina Sáblíková graag wat kilometertjes op de ijssnelweg.

Italië

In Italië, in de regio Zuid-Tirol, kan ook worden geschaatst op een stuwmeer: Lago di Resia (Reschenmeer). Het ijs kan er door de hoogte (1500 meter) zomaar 40 centimeter dik worden. Net als op de Oostenrijkse Weissensee kunnen liefhebbers hier geregeld terecht voor de alternatieve Tocht der Tochten. Ook op andere momenten is schaatsen hier bijzonder: de bergen zorgen voor een ongewoon decor. Het kerktorentje van het onder water gezette dorp Graun dat nog boven het ijs uitsteekt, maakt hier schaatsen nog surrealistischer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
New Articles
menu