Bewoners zijn vernielingen en diefstallen rond station Hoogezand beu. 'Niet bepaald veilig hier in de avonduren'

Bob Zuidersma op het station in Hoogezand. Tot zijn grote verbazing kon hij zo een fiets uit de stalling trekken die niet op slot stond. Foto: Jessica Bosma

Na de zoveelste fietsendiefstal trekken diverse bewoners aan de bel. „We zijn het meer dan zat en het is hoog tijd dat er nu eens iets gebeurt”, zo luidt de noodkreet van Bob Zuidersma voorzitter van stichting Platform Sappemeer.

Al 20 jaar zijn er met grote regelmaat problemen op station. Verpaupering, diefstal en vernielingen nemen de laatste weken weer een toevlucht. „Voor de derde week op rij is de fiets van mijn dochter gestolen”, begint Corry den Rooijen. Mijn dochter belde me huilend op dat er alweer een fiets was gestolen. Elf uur ‘s avonds. Wij waren op vakantie en dan moet je dochter een paar kilometer alleen naar huis lopen. Dan ben je wel ongerust hoor.”

Ventielen uit de fietsband gedraaid

„Nadat Sappemeer-Oost zou sluiten, zou het station in Hoogezand worden opgewaardeerd. Tot op heden is daar niets van te zien. Toegezegde extra fietsenkluizen zijn er nog niet, de parkeerplaatsen zijn deels afgesloten middels grote betonpalen. Waarom die palen er opeens staan is mij ook een raadsel”, aldus Zuidersma. Het is nu behoorlijk ver lopen naar de parkeerplaatsen vanaf het perron.

Onlangs moest Zuidersma zijn zoon weer ophalen ‘s avonds nadat de ventielen uit de fietsbanden waren gedraaid. Gelukkig kon de fiets mee achter in de bus. Maar anders had hij dus ook in het donker naar huis moeten lopen, de fiets weer laten staan, die dan de volgende dag waarschijnlijk wel weer weg is. Hopeloos.” Het komt meer dan eens voor dat Zuidersma op het station is om zijn zoon te halen. „Er is dan ook allemaal hangjeugd. Er lopen veel mensen rond die er verder niets te zoeken hebben. Er wordt gesnuffeld in de prullenbakken en laatst hebben ze alle ramen weer ingegooid van het leegstaande stationsgebouw. Je voelt je niet bepaald veilig hier in de avonduren.”

'Wij willen cameratoezicht'

Dat er veel partijen bij een station betrokken zijn weten Bob en Corry inmiddels maar al te goed. Arriva rijdt, „ProRail beheert, dan heb je de gemeente en Provincie die er tussen zitten. er zijn heel veel schijven. We hebben al zo vaak aan de bel getrokken en je wordt steeds doorverwezen. Van het kastje naar de muur, en van de muur naar het kastje”, zo schetst Corry.

„Er moeten gezamenlijk stappen worden ondernomen, maar het blijkt wel dat ze samen niet tot overeenstemming kunnen komen. Als bewonersorganisatie willen we zo graag verbetering. Denk aan cameratoezicht en zet er een goede fietsenstalling neer. Vroeger hadden we een bewaakte fietsenstalling met medewerkers van Trio (nu BWRI) en werd er nauwelijks iets gestolen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu