Celine Agema en Carolien Vegter willen met Oranje Nassau uit Groningen werken aan promotie

Celine Agema (l) en Carlien Vegter hebben met de nieuwe trainer de ambitie om met hoofdklasser Oranje Nassau hogerop te komen. Foto: Jan Kanning

Celine Agema (23) en Carolien Vegter (19) spelen voor het eerst samen bij Oranje Nassau, maar dat belet niet dat de ambities sterk overeenkomen. Beide talentvolle vrouwen – met een verleden bij eredivisieclub SC Heerenveen – azen met de club uit de Groningse wijk Coendersborg op promotie, niks meer, maar vooral niks minder.

Vegter is nieuw bij Oranje Nassau. Ze komt over van Heerenveense Boys, maar speelde daarvoor twee jaar bij SC Heerenveen en rook aan het eerste team. Vegter is opgegroeid bij het Winschoter WVV: ,,Ik speelde altijd met jongens, van de F-jes tot mijn 15e, toen ik naar Friesland ging. Ik ga nu studeren in Groningen (HBO Verpleegkunde) en wil het plezier terugvinden in de voetbalsport. Door familieomstandigheden ben ik dat wat verloren. Ik beschouw het avontuur bij Heerenveen niet als een mislukking. Ik zou het best nog eens aandurven. Oranje Nassau heeft een goed en gezellig team en we gaan ons richten op de sprong naar de topcompetitie.”

Gerard Molenaars nieuwe trainer ON

Dat gaat ON doen onder leiding van een nieuwe trainer, want vlak voor de coronacrisis toesloeg stapte Freddy Bollegraaf teleurgesteld op. Vegter kent de nieuwe coach Gerard Molenaars van trainingen bij de KNVB – selecties en heeft veel vertrouwen in hem: ,,Zijn visie en ambitie spreken mij erg aan. Ik wil leren betere loopacties te maken, wil explosiever worden en nog beter vooruit kijken”, aldus de benjamin van ON, die het liefst achter de spitsen opereert.

Celine Agema mag ook (nog) als talentvol worden betiteld, maar speelt al wat langer bij de senioren. Opgegroeid bij Oranje Nassau, goed geworden bij SC Heerenveen en het voorlopige plafond gevonden bij SV Meppen in de tweede Bundesliga, waar ze door een gescheurde kruisband een volledig jaar miste.

Agema keerde in de zomer van 2019 terug bij ON. Het reizen - 6 keer in de week anderhalf uur heen, anderhalf uur terug – begon haar tegen te staan. Agema moest danig wennen aan amateurvoetbal: ,,Ik heb heel wat meningsverschillen gehad met mijn ploeggenoten. In Duitsland zijn dat ook je tegenstanders. Bij de amateurs in Nederland vooral je teamgenoten, waar je het samen mee moet doen. Ze vonden mij te hard spelen en te veeleisend.” Agema heeft zich schoorvoetend aangepast.

Droom profvoetbal is nog niet vervolgen

Komend seizoen gaat ze een master van de studie Facility Management volgen én kampioen worden met ON: ,,Wij gaan voor de topklasse, we zijn sterker dan vorig jaar en een nieuwe trainer dwingt je het uiterste eruit te halen. Voor mij had Freddy Bollegraaf niet weg gehoeven, ik vond het een leuke en goede trainer. Hij hamerde echter heel erg op de mentale hardheid en daar kon niet iedereen tegen. Van Gerard Molenaars heb ik hoge verwachtingen. Hij heeft veel ervaring, zelf op een goed niveau gespeeld en dwingt respect af. Als grootste concurrent voor de titel ziet Agema Saestum 2 en RCL. Haar grote droom – profvoetballer worden en het Nederlands team halen – is nog niet helemaal vervlogen: ,,Ik wacht op FC Groningen”, zegt Agema half schertsend, half serieus.


Nieuws

Meest gelezen

menu