Campagne levert Drenthe 34 extra AED's en 170 nieuwe burgerhulpverleners op: 'Wie kan reanimeren, kan een leven redden'

Reanimeren. ANP

Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. De overlevingskansen zijn grootst wanneer binnen die tijd wordt gestart met reanimeren en een AED wordt aangesloten. Om mensen die reanimatie beheersen in te kunnen zetten als burgerhulpverlener, is de provincie Drenthe gestart met een campagne om hen te bewegen zich te registreren.

Daarnaast is een oproep gedaan om bestaande AED’s aan de buitenkant van het pand te hangen en te registreren. Dit draagt bij aan een sluitend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s in Drenthe. De campagne heeft in één maand 34 AED’s en 170 aangemelde burgerhulpverleners opgeleverd.

„Dit resultaat is een mooie start en motiveert ons om ook de komende periode aandacht te blijven vragen voor dit onderwerp”, aldus Arwoud Snippe, voorzitter Stichting Hartveilig Drenthe. In de campagne staat ‘noaberschap’ centraal. Wie kan reanimeren, kan een leven redden. Kan een ander eveneens reanimeren, dan kan hij of zij mogelijk ook jouw leven redden.

Lokale acties

Naast het verspreiden van de campagnematerialen organiseren gemeenten lokaal acties. In veel gemeenten zijn AED’s naar buiten verplaatst. Ook zijn inwoners door de gesprekken of berichten in lokale kranten en social media gestimuleerd om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Bovendien stond de voetbalwedstrijd van FC Emmen op 24 september in het teken van Hartveilig.

De acties voor meer AED’s en burgerhulpverleners gaan door en de gemeenten blijven activiteiten organiseren. Zo komen er bijeenkomsten voor inwoners en in een aantal gemeenten gaan de colleges van Burgemeester en Wethouders een reanimatietraining doen. Het doel van de campagne blijft om een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners te realiseren en te behouden.

Wie kan reanimeren of een AED heeft, kan dit laten weten via www.hartslagnu.nl

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

Meest gelezen

menu