Corona zet BeNe-League handbal weer op losse schroeven; België verbiedt handbal en aantal Nederlandse clubs wil niet spelen

Dragan Vrgoc schiet namens Hurry-Up. Foto Archief/Boudewijn Benting

De tweede competitieronde van de BeNe-League handbal, met als deelnemer JD Techniek Hurry-Up uit Zwartemeer, staat komend weekeinde op losse schroeven.

Dat heeft meerdere oorzaken. Zo maakte de Vlaamse minister van Sport Ben Weyts maandag bekend dat contactsporten in de zaal, zoals handbal, voor iedereen boven 12 jaar verboden worden. Dat is vanwege het snel stijgend aantal coronabesmettingen. Daardoor gaat er sowieso een streep door de drie BeNe-League-duels, die zaterdag in België gespeeld zouden worden.

Bevo in Panningen

In Nederland staan in Panningen Bevo tegen Hurry-Up en in Sittard Lions tegen Volendam op het programma. Maar de kans is klein dat deze wedstrijden wel doorgaan. Zo kampt Bevo met meerdere coronabesmettingen binnen de selectie, waardoor het duel tegen Aalsmeer in de BeNe-League afgelopen zaterdag al moest worden afgelast. Hurry-Up, dat in september tien besmette spelers had, zegt er al rekening mee te houden dat zijn wedstrijd komend weekende tegen Bevo niet doorgaat.

Het is onzeker of Lions tegen Volendam wel kan plaatsvinden. De Limburgse club, die binnen de selectie nog geen besmettingen kent, weigerde afgelopen weekeinde naar België af te reizen voor het duel tegen Visé. De angst voor het coronavirus was te groot. ,,Veel spelers zijn naast hun sport werkzaam of studeren en kunnen het risico niet lopen dat een besmetting door hun hobby deze verplichtingen in de weg staat. De maatschappelijke factor heeft een sterke rol gespeeld bij dit besluit’’, aldus het Lions-bestuur.

De stekker eruit getrokken

Aalsmeer, een van de vijf Nederlandse clubs in de grensoverschrijdende competitie, heeft zelf de stekker er al uit getrokken. Het bestuur heeft besloten ‘tot nader order’ geen wedstrijden meer te spelen. Dat geldt voor alle senioren mannen- en vrouwenteams. ,,Met frisse tegenzin, maar wel met volle overtuiging, hebben wij dit besluit genomen. Het welzijn van onze leden, trainers en alle betrokkenen, ouders, vrijwilligers, bezoekende teams etc., staat voorop”, aldus het bestuur.

De club zegt vooruit te lopen op komende overheidsmaatregelen, zoals die vandaag door het kabinet worden bekendgemaakt. ,,Maar het rond rijden met bussen en auto’s met senioren daarin door heel België en Nederland achten wij niet verantwoord. Binnen de verschillende selecties hebben wij al besmettingen en quarantaines gehad. De persoonlijke en maatschappelijk gevolgen voor de getroffen spelers en hun omgeving is te groot’’, klinkt het.

Eredivisieclub Oosting E & O in Emmen besloot eerder al vanwege de corona-epidemie helemaal geen wedstrijden te spelen en niet meer te trainen. Dat geldt ook voor de jeugd. BFC uit het Limburgse Beek komt voorlopig niet meer in actie met de seniorenteams, het rolstoelhandbalteam en het G-handbalteam.

Coronacijfers zorgwekkend

Vanwege corona-perikelen gingen bij de start van BeNe-League overigens afgelopen weekeinde slechts twee van de vijf geplande wedstrijden door. Dat waren onderlinge Belgische duels. Door hard optreden van de overheid kan er in België dus nu niet meer worden gehandbald. Er geldt ‘code oranje’ voor zaalsporten waarbij het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. De Vlaamse minister Weyts liet weten na druk overleg met de verschillende sportsectoren en artsen tot het besluit te zijn gekomen. ,,Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend’’, stelde hij in een verklaring.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu