'De coronasteun stelt niks voor'- Kapsters demonstreren

Linda Westerhof in de stoel. Achter haar kapsters Simone (links), Alice (midden) en Johanna.

Er hangt een spandoek voor de kapsalon in Harkema van Linda Westerhof: ‘Nul euro steun, we moeten nu open!’ Westerhof doet mee aan de landelijke actie van kappers. De kappers vinden dat de coronasteun zwaar tekort schiet. Daarom laten ze zich horen. Ook in Harkema.

Linda Westerhof is behalve kapster ook onderneemster in hart en nieren. Corona weerhield haar er dan ook niet van om vier maanden terug de kapsalon Annie Brouwer over te nemen. ,,Ik heb al een zaak in Tijnje. Na de vorige lockdown heb ik hard gespaard om deze salon over te kunnen nemen”, vertelt Westerhof. Dat er zo snel alweer een lockdown zou komen, had ze niet verwacht. ,,Mijn buffer is gaan zitten in nieuwe lampen, nieuwe spiegels en een nieuwe koffiehoek.”

De coronasteun voor ondernemers waarmee het kabinet schermt, is een wassen neus, legt ze uit. ,,Het stelt niks voor. Ze kijken wat je per kwartaal hebt omgezet. En daar gaat het mis.” Zodra de lockdown wordt opgeheven zit de zaak vol en draaien de kapsters overuren. Vervolgens hebben ze te veel verdiend om nog voor steun in aanmerking te komen, maar is het verlies dat ze in de lockdown op hebben gelopen niet ingelopen.

,,Intussen lopen de vaste lasten door”, legt Westerhof uit. ,,Er werken hier drie kapsters, de huur van de salon loopt door.” Als het nog lang duurt dan moet ze zich in de schulden steken om de zaak open te houden. Voor Linda is het duidelijk: of de kappers gaan weer knippen, met in achtneming van alle maatregelen. Of de branche krijgt serieuze steun. ,,Want op deze manier is het niet vol te houden.”

Linda haalt de woorden uit de mond van haar collega Annemarie Veldman. Zij runt in Drachten haarstudio Winan. Hier hetzelfde verhaal: de kosten lopen door, Annemarie heeft drie kapsters in dienst. ,,En we kunnen gewoon veilig knippen. We hebben spatschermen, we laten een stoel leeg tussen de klanten, we dragen mondkapjes, we registreren alle klanten, we zijn gevaccineerd.”

Haar college Aukje: ,,En in de supermarkten is het vol. Dan denk ik: dit is scheef. En je let als kapster toch op haar. Dan zie ik mensen lopen en denk ik: dat kapsel is niet van twee weken geleden.”

Annemarie: ,,De thuiskappers springen in het gat.”

Nieuws

menu