Ruslandkundige Hans van Koningsbrugge van de RUG: 'Een gevecht om een grote stad is nooit eenvoudig'

Ruslandkundige Hans van Koningsbrugge. Foto Archief DVHN/DUNCAN WIJTING

Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in deze krant elke dag zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne. Vandaag aflevering 2.

,,Wat ik vandaag opvallend vond, was toch wel de snelle opmars van het Russische leger naar Kiev. In het noorden van de stad schijnt al gevochten te worden.

Nu ligt Kiev ook niet zo heel ver van de Wit-Russische grens, vanwaar de Russische troepen het land binnenkomen. Het is een grote stad met drie miljoen inwoners én een metro. Kiev ligt op heuvels aan weerszijden van de rivier de Dnjepr. Het historische centrum is best mooi. Daaraan kun je aflezen dat het van oudsher een plaats is met veel betekenis. Ooit was het de hoofdstad van Kiev Roes, de voorloper van Rusland en Oekraïne. Tegenwoordig is het niet alleen maar arm en grijs. Dat geldt wel voor de buitenwijken. De eindeloze rijen flats dragen het stempel van de Sovjettijd.

‘Als er in steden wordt gevochten, dan worden ze meestal totaal aan flarden geschoten’

President Volodimir Zelenski heeft gezegd dat hij in Oekraïne blijft, dus de strijd is nog lang niet voorbij. Een gevecht om een grote stad is nooit eenvoudig. Als burgers gaan vechten, dan is een stad helemaal lastig in te nemen. Dan wordt het een soort guerrillaoorlog. Kijk eens wat er is gebeurd met het Syrische Aleppo of Grozny in Tsjetsjenië. Als er in steden wordt gevochten, dan worden ze meestal totaal aan flarden geschoten.

Het is veelzeggend dat de Oekraïense regering 18.000 mitrailleurs heeft uitgedeeld en burgers aanspoort Russische tanks met molotovcocktails te bestoken. Dat was een beproefd procedé van Finland in de Winteroorlog van 1939 tegen aanstormende Sovjettanks. De Finnen vernoemden het antitankwapen naar Vjatsjeslav Molotov, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie.

‘Ook de Russen zijn tot zoiets in staat’

Wat er nu ophanden is in Kiev deed mij nog meer denken aan wat er met Warschau is gebeurd in 1939. De Duitsers dachten met tanks de stad heel makkelijk in vijf dagen te kunnen innemen. Het heeft veel langer geduurd. Warschau is toen zonder enige aarzeling platgebombardeerd. Tot zoiets zijn de Russen ook met Kiev in staat.’’

Nieuws

menu