Gasunie sluit kantoor in Moskou vanwege oorlog in Oekraïne

Het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen. Foto: Sterre Hurkens

Gastransportbedrijf Gasunie sluit vanwege de oorlog in Oekraïne zijn kantoor in Moskou.

Daar heeft de Raad van Bestuur toe besloten. Gasunie zal de vijf medewerkers die op het kantoor werken volgens een woordvoerster ‘geleidelijk’ terugtrekken uit de Russische hoofdstad.

Contacten met energiereus

Die personeelsleden waren overwegend belast met de contacten met de Russische energiereus Gazprom waarmee het Nederlandse staatsbedrijf altijd veel mee heeft samengewerkt, onder meer door zijn deelname in de gaspijpleiding Nord Stream 1. Dat is de gastransportleiding van Rusland naar Duitsland die al jaren in gebruik is en waarvan Gasunie 9 procent van de aandelen heeft.

De medewerkers krijgen zo mogelijk een nieuwe baan bij met gastransportbedrijf of vertrekken ‘in goed overleg’ bij Gasunie, zo laat de woordvoerster weten.

Minimumniveau

Gasunie liet eerder al weten in verband met de oorlog in de Oekraïne de operationele contacten met Russische bedrijven terug te brengen tot het minimumniveau dat noodzakelijk is voor de aanvoer van gas naar Nederland en Europa. Han Fennema, topman van het gastransportbedrijf, heeft zijn werkzaamheden opgeschort als lid van het comité van aandeelhouders van Nord Stream 1.

Nieuws

menu