Groningen grijpt in als nachthoreca zaterdag opengaat. 'Je kunt niet van ons verwachten dat we niet gaan handhaven'

Nachtclubs zijn het zat en gaan zaterdag 12 februari open. ANP

De gemeente Groningen gaat handhaven als de nachthoreca zaterdag illegaal de deuren opent in de stad. Op welke manier is nog onduidelijk.

,,Je kunt niet van ons verwachten dat we niet gaan handhaven’’, zegt Hans Coenraads, woordvoerder van de Groninger burgemeester Koen Schuiling.

Hoe de gemeente gaat reageren is mede afhankelijk van de uitkomsten van het Veiligheidsberaad. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s hebben maandagavond overleg over het aangekondigde landelijke protest van discotheken en nachtclubs tegen de coronamaatregelen.

Restricties meer dan zat

Veel ondernemers in deze tak zijn al bijna twee jaar noodgedwongen gesloten. Ze zijn de restricties meer dan zat. De sluitingstijden zijn weliswaar opgerekt naar 22.00 uur, maar dat is veel te vroeg voor het nachtleven.

De gemeente wil de komende dagen ook in gesprek met vertegenwoordigers van het nachtleven, zoals de nachtburgemeester en de Groninger afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. ,,We willen van henzelf horen wat hun plannen zijn, in plaats van af te gaan op wat we in de media lezen.’’ Gesprekken met ondernemers volgen mogelijk ook nog.

Voorbereidingen

Het is afwachten of alle horecaondernemers met nachtzaken in Groningen meedoen aan de protestactie, bedoeld om aandacht te vragen voor de moeilijke positie van de branche en het op gang brengen van de discussie over heropening. Nachtburgemeester Merlijn Poolman zei eerder al tegen Dagblad van het Noorden dat hij hoopt dat zaterdag alle deuren opengaan.

Het vergt de nodige voorbereidingen om zaken weer bedrijfsklaar te maken na een lange pauze. Toch doen ondernemers graag mee, blijkt uit een eerdere rondgang. Ze willen laten zien dat de nachthoreca verantwoord open kan, zonder mondkapje en zonder anderhalve meter afstand.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu