Herinnerings in Beeld: Het Ebbingekwartier op de kop af 50 jaar geleden (plus 1 dag)

Medewerkers gemeentelijk gas- en elektriciteitsbedrijf, Bloemsingel, 1971

Herinnerings in Beeld. De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: Het Ebbingekwartier op de kop af 50 jaar geleden (plus 1 dag)
Lees meer over
Stad

12 oktober 1971 was een zonnige herfstdag, in ambtenarentaal: technisch weer. Op het terrein van het gemeentelijk gas- en elektriciteitsbedrijf werd een opname georganiseerd. Mannen van de gemeente, monteurs en storingsmedewerkers, zouden wij denken. Maar meer nog vaders, grootvaders inmiddels. Zonen van de levende stad. In hun Dafje-bestel of VW-busje.

De gebouwde omgeving vraagt ook de nodige aandacht. De grijze loods met neerhangende ooghoeken, het zuiveringsgebouwtje van de gasfabriek. Het laatste werd na de periode CareX/Silo, een soort alternatief cultuurhuis (jaren 90), mét Afrikaanse dans, op vele wielen verplaatst richting Bloemstraat. De Somalische ex-dakloze kreeg men er niet uit en reisde rustig mee. Weer op de oorspronkelijke plek aan de Haverkampsdrift kwam restaurant Oberland, mét tangosalon, tegenwoordig restaurant Florentin. Zou er nog altijd gedanst worden? En dan een wel heel strak kantoorgebouwtje. Ontworpen door gemeentelijke architect Ir. A. Daae?

Loom maar rijzig op de achtergrond staan twee hardstenen leeuwen, afkomstig van de noordgevel van de oude stokerij. De maker is helaas altijd nog onbekend. De ornamenten krijgen volgende maand een nieuwe, lager gelegen standplaats in het Ebbingekwartier. De kindertjes van de nieuwe buurt hoeven niet te schrikken. Het schijnen vriendelijke leeuwen te zijn.

Inzoomen? Klik op deze link , of zoek op www.beeldbankgroningen.nl op ‘wagenpark blouw’.

Nieuws

menu