Inwoners van Pesse tonen verbondenheid en medeleven op Koningsdag (op keurige afstand van elkaar)

Gelukkig geen topdrukte op het Pioniersveld in Pesse NDC mediagroep

Veel inwoners van Pesse hebben vanmorgen hun verbondenheid getoond. Dit door naar het Pioniersveld te komen om daar gezamenlijk het Wilhelmus te zingen. En zeker niet alleen voor koning Willem-Alexander.

Vanuit de speakers galmt het nummer ‘ Samen zijn ’ van Willeke Alberti het dorp in. Langzaam maar zeker komen meer Pessenaren naar het Pioniersveld naast ontmoetingscentrum De Wenning. Ze blijven op keurige afstand van elkaar. Een enkeling is de kast in gedoken om zich oranje uit te kunnen dossen. Het blijft vooral bij een pruik, muts, sjaal of T-shirt. Om klokslag 10.00 uur is het officiële moment daar: het Wilhelmus, gezongen door Bill van Dijk, wordt ingezet. Een bijzonder moment. De ongeveer zestig aanwezigen zingen zachtjes, min of meer in zichzelf, mee. Af en toe dreunen luide knallen elders in het dorp, als een soort kanonschoten.

Het initiatief voor dit gezamenlijk ‘Wilhelmus-moment’ is afkomstig van Henri Spijkerman, beheerder van De Wenning. In een oproep op Facebook riep hij de afgelopen dagen de inwoners van het dorp op naar het Pioniersveld te komen om gezamenlijk de eerste drie coupletten van het Wilhelmus te zingen. Hij schreef: ‘Niet alleen voor onze koning, maar ook om de vele slachtoffers van het coronavirus te herdenken, degenen die ziek zijn, de enorme inzet van onze zorgmedewerkers, eigenlijk voor iedereen in deze bijzondere en moeilijke tijd.’

Even was er zondag nog twijfel. Is het verantwoord? Na contact te hebben gehad met de politie, besloot hij zijn idee door te zetten. „Het Pioniersveld is groot, iedereen weet wat de regels zijn, er worden geen toespraken gehouden en ik heb een microfoon bij de hand voor het geval de mensen toch niet op 1,5 meter van elkaar zouden blijven”, liet hij zondagavond weten. Het blijkt allemaal niet nodig.

‘Mooi dat mensen hun verbondenheid met elkaar laten zien’

Luuk Hadders valt op tussen de aanwezigen. Voor de gelegenheid heeft hij zich, min of meer tot zijn eigen verbazing, uitgedost met een oranje pruik met twee schattige vlechtjes. De 52-jarige Pessenaar is samen met zijn vrouw Connie (48), mét oranje hoed op, naar het Pioniersveld gekomen. Zij hebben daar geen moment over getwijfeld toen zij de oproep lazen. „We weten hoe groot dit terrein is. Dus het is gemakkelijk om afstand te houden. Het is een goed initiatief. Het is mooi dat mensen hun verbondenheid met elkaar laten zien.” Ze staan bovendien vierkant achter het koningshuis. „Onze koning en koningin doen het goed.” Toch houden ze het normaal gesproken vooral bij het uithangen van de vlag. Toen vanmorgen echter Connie’s zus Claudi (57) met een oranje shirt en sjaal en haar man Cor (57) Gritter met een oranje vlinderstrik voor de deur stonden, heeft ook Connie nog snel wat opgeduikeld op zolder. „Twee jaar geleden was tijdens het Pesser Feest het thema oranje. Daar had ik de pruik voor gekocht. Die komt nu dus goed van pas”’, zegt Connie lachend. Normaal gesproken bezoeken ze meestal wel een rommelmarkt op Koningsdag. Vandaag blijven ze thuis. En of die pruik de hele dag op blijft? ,,Jazeker’’, zegt Luuk heftig knikkend, maar zijn gezicht spreekt boekdelen: die verdwijnt zo snel mogelijk weer naar zolder.

Claudi maakt er vandaag wel een echt Koningsdagfeest van. „Je kunt bij ons zaklopen, koekhappen en spijkerpoepen. Wij hebben het geluk dat wij rond het huis voldoende ruimte daarvoor hebben. Ja, dat hebben wij op eigen initiatief georganiseerd. Maar wel alleen voor het eigen gezin hoor”’, benadrukt ze. Ze houdt van het koningshuis. „Daar zijn we mee opgegroeid. Dat is Nederland.” Ook zij spreekt vol lof over koning Willem-Alexander en koningin Máxima. ,,Ze zijn goede vertegenwoordigers van ons land.” En ook Claudi spreekt waarderend over het initiatief van Henri Spijkerman. „Dit is mede georganiseerd uit waardering naar de zorg. Dat vind ik mooi. Maar het applaus had van mij wel langer gemogen.”

‘Toch iets voor elkaar betekenen’

Organisator Spijkerman had niets aan het toeval overgelaten. Hij was vanmorgen om 8.00 uur ter plekke om de geluidsinstallatie klaar te zetten. Zondag had hij al passende muziek uitgezocht. ,,Om 13 minuten voor 10 begon de muziek te draaien. We begonnen met ‘ You never walk alone ’, gevolgd door ‘ Life is a rollercoaster ’ van Danny Vera en vervolgens ‘ Samen zijn ’ van Willeke Alberti. We zijn in Pesse normaal gesproken zo hecht, maar zo mogen wij nu niet leven. Dat is lastig, maar daar hebben wij ons aan te houden. Op deze manier kunnen we toch iets betekenen voor elkaar. Om even stil te staan bij wat er nu allemaal gebeurt.” Spijkerman is blij met hoe het is verlopen. ,,Ik wilde geen topdrukte en dat is het gelukkig ook niet geworden. De inwoners van Pesse zijn verstandig.”

Nieuws

Meest gelezen

menu