Kabinet zoekt uitweg uit coronacrisis: mondkapjes bij de kapper, spatschermen in de horeca en verplicht registreren in restaurant en café

Premier Mark Rutte arriveerde gisteren bij het Catshuis voor een informeel overleg over het coronavirus. Foto: ANP/Koen van Weel

Het kabinet komt met strengere maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Maandag willen de regering en de veiligheidsregio's knopen doorhakken.

Het kabinet staat onder druk om vooral meer landelijke maatregelen te treffen en minder verschillende per regio. Zowel burgemeesters als de GGD-en vinden dat daar te veel nadelen aan kleven. Vanavond is er overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s. Op de agenda staan een mondkapjesplicht voor kappers en spatschermpjes voor personeel in de horeca. Ook moet er wat de burgemeesters betreft een verplichte registratieplicht komen in de horeca.

Alarmerend hoog aantal coronabesmettingen

Bronnen rond het kabinet noemen het alarmerend hoge aantal coronabesmettingen de reden dat er ‘geen halfslachtige maatregelen’ kunnen worden genomen. Tegelijkertijd wil het kabinet ook niet direct het land op slot zetten. Daarvoor zijn de gevolgen te ingrijpend.

Vanochtend komt het kabinet weer bij elkaar om over de ontstane situatie te praten, nadat er gisteren al lang tussen de meest betrokken ministers is overlegd op het Catshuis.

Gisteren meldde het RIVM wederom een recordaantal besmettingen: 2995. Al weken loopt dat aantal elke dag op. Dat geldt ook voor het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt. Dat waren er gisteren 617, waarvan 127 op de intensive care.

Alleen op Schiermonnikoog nog geen besmettingen

Vandaag komt het Outbreak Management Team (OMT), de club van experts die het kabinet adviseert, met een nieuw advies over de aanpak van de coronacrisis. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daar stijgt het aantal besmettingen het snelst. Al is er bijna geen gemeente in Nederland meer waar geen besmettingen zijn. Alleen op Schiermonnikoog is dat nog zo.

Het kabinet heeft al gezegd dat extra maatregelen in de drie grote steden onvermijdelijk zijn. In Amsterdam wordt bijvoorbeeld gedacht aan een verdere maximering van het aantal mensen dat samen mag komen.

Meer kennis van het virus

Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, wijst erop dat het aantal ziekenhuisopnames weliswaar stijgt, maar ‘er geen reden is om angst te zaaien’. We hebben inmiddels meer kennis van het virus opgedaan en kunnen patiënten beter behandelen, stelt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu