Kerk Schoonebeek stoot gebouwen af

De hervormde kerk in Schoonebeek

De kogel is door de kerk in Schoonebeek. De protestantse gemeente stoot de voormalige gereformeerde kerk met pastorie en jeugdgebouw aan de Mente af.

Dit heeft de kerkenraad besloten. De kerkelijke activiteiten worden volledig geconcentreerd in de voormalige hervormde kerk aan de Europaweg. Dit gebouw in de kern van het dorp beschikt over relatief weinig vergaderruimte. Om die reden wordt daar een stuk bijgebouwd. Ook het interieur van de in 1926 gebouwde kerk wordt onder handen genomen. ,,Het geheel krijgt een iets modernere uitstraling'', zegt Leo Pekelsma, voorzitter van het college van kerkrentmeesters.

Oudste

De protestantse gemeente in Schoonebeek bezit twee kerkgebouwen en is vanwege de ontkerkelijking op termijn niet meer in staat beide panden in de benen te houden. Om meerdere redenen is uiteindelijk ervoor gekozen om de voormalige hervormde kerk te behouden. ,,Dat gebouw staat op een prominentere plek, middenin het centrum. Ook het feit dat deze kerk de oudste van de twee is, speelt mee'', zegt Pekelsma.

Bij de in 1949 gebouwde voormalige gereformeerde kerk aan de Mente lijken meer mogelijkheden te zijn voor hergebruik. Bij de kerk staat niet alleen een pastorie, maar ook een jeugdgebouw. Deze beide panden hebben geen beschermde status en kunnen dus plaats maken voor iets anders. Dat geldt niet voor het kerkgebouw, dat net als de kerk in het centrum een provinciaal monument is. ,,Dit betekent in ieder geval dat het exterieur hetzelfde moet blijven'', zegt Pekelsma. Hij schat dat in 2018 de nieuwbouw bij de voormalige hervormde kerk klaar is.

Veel steun

Volgens Pekelsma, voormalig CDA-raadslid, steunt een overgrote meerderheid van de circa 1500 leden de ingezette koers. ,,Zij worden nauw betrokken bij de verdere ontwikkelingen, maar natuurlijk blijft het voor een deel van de mensen een pijnlijk proces. We hebben evenwel geen keus. Om financieel gezond te blijven moet de protestantse gemeente een van de twee panden afstoten.''

Dat er bij de kerk in een centrum een stuk wordt bijgebouwd, kan verbazing wekken. Want vlakbij deze kerk staat 't Aole Gemientehoes dat steeds meer de functie van dorpshuis moet krijgen. Kan de kerk daar niet terecht voor vergaderingen en andere activiteiten naast de kerkdienst? Pekelsma: ,,Wij willen graag een eigen gebouw bij de kerk waar wij altijd over kunnen beschikken.''

Nieuws

Meest gelezen

menu