Makeover binnenstad Groningen vergt 30 miljoen euro

In het huidige plan verdwijnt de bus uit de Oosterstraat

De maatregelen om de Groninger binnenstad een nieuw aanzien te geven, kosten de komende jaren 20 tot 30 miljoen.

B en W willen deze week knopen doorhakken over de binnenstadsvisie. In de gemeenteraad lijkt de twijfel over de plannen toe te nemen.

Meest ingrijpende maatregel is dat de bussen niet meer door de binnenstad en over de Grote Markt, rijden. Binnenstadbezoekers moeten aan de rand van het centrum uitstappen. Het plan roept daarom bij ouderen en minder-validen veel bezwaar op.

Steentjes in plaats van asfalt

Voor straten als de Oosterstraat, Gelkingestraat en Brugstraat is het verdwijnen van de bussen evenwel een uitkomst. Uit die straten verdwijnt ook het asfalt, er komen gele steentjes voor in de plaats. Dit betekent weer dat er voor het winkelend publiek en fietsers veel meer ruimte komt in de binnenstad. Het stadsbestuur wil de vrijgekomen ruimte ook benutten om de binnenstad ‘aan te kleden'.

In de gemeenteraad worden de voordelen van de plannen gezien, maar is geen sprake van een hosanna-stemming. Begin september riepen vier oppositiepartijen B en W op meer ruchtbaarheid aan de plannen te geven. De SP vindt dat de Grote Markt bereikbaar met de bus moet blijven en lanceerde daartoe al een alternatief.

Twijfel

Binnen de achterban van collegepartij PvdA bestaat ook grote twijfel. Een werkgroep deed onderzoek naar de plannen en sprak met bewoners, ondernemers en het OV-bureau. In een rapport dat vrijdagmiddag werd besproken binnen de partij staat: ‘Het is waarschijnlijk onverstandig de bus van de Grote Markt te laten verdwijnen'.

Een van de samenstellers van het rapport is Jaap Klijn. Hij zegt: ,,Dat de bus uit de binnenstad verdwijnt is onmiskenbaar voordelig voor een straat als de Gelkingestraat. We vragen ons wel af hoe dat gaat met al die bussen die straks over de Diepenring rijden. De binnenstad zal er mooier van worden als de bus er weg is, maar wat heb je er aan als grote groepen bewoners er niet meer komen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
New Articles
menu