Mannes is weg. De favoriete hond van Assen wordt opgelapt

Het is een treurig stemmend beeld. Met ijzeren kettingen wordt de kop van Mannes maandagmiddag op de oplegger van een vrachtwagen gehesen. De houten stationshond heeft van alles onder de leden en wacht een dure ingreep: Assen trekt bijna een ton uit om de pas twee jaar oude Mannes weer op te lappen.

De kop van stationshond Mannes is gedemonteerd.

De kop van stationshond Mannes is gedemonteerd. Foto: Marcel Jurian de Jong

„Heel vervelend.” Wethouder Bob Bergsma kan maandag niet vaak genoeg benadrukken dat de afbraak van het kunstwerk hem niet vrolijk stemt. Terwijl hij vertelt, wordt in zijn rug driftig gewerkt aan de ontmanteling. Een klusje dat niet zomaar is gepiept. Mannes wordt in delen gedemonteerd, om vervolgens naar de werkplaats van Poly Products in Werkendam te worden gebracht.

Mannes is ziek

Met staartgekwispel werd de lobbes op Dierendag in 2018 onthuld, maar amper twee jaar later heeft de kolossale stationshond al allerlei kwaaltjes. Zijn vel – een beschermende laag van kunsthars – laat los en dat veroorzaakt ontsierende plekken over zijn hele lijf. Eerder al kampte Mannes met lelijke kalkstrepen, als gevolg van de natte dampen van de vernevelingsmachine binnenin het kunstwerk.

Met lede ogen zagen Assenaren de trouwe viervoeter, die al vrij snel in de harten van de inwoners werd gesloten, verpauperen. Ondertussen bakkeleiden de kunstenaars en bouwer over de vraag: wie is verantwoordelijk voor de mankementen en wie moet dus de portemonnee trekken om die op te lossen? Voordat het kunstwerk zou verslijten tot grofvuil, besloot de gemeente Assen in te grijpen. Mannes wordt voor 90.000 euro opgelapt, eerst op kosten van de gemeente.

‘Risico of we geld terugzien’

Maar, zo verzekert wethouder Bergsma, de kosten worden uiteindelijk verhaald op de kunstenaars en de bouwer, die een onderhoudsplicht van tien jaar hebben. „De kunstenaars en de bouwer zijn verantwoordelijk voor het leveren van een niet deugdelijk product”, vertelt Bergsma. De gemeente is een juridische procedure gestart om de investering terug te zien. ,,Het is altijd een risico of we het geld terugkrijgen. Maar ik heb er vertrouwen in.”

Al met al is Mannes, die 150.000 euro kostte, een kostbaar huisdier gebleken. Maar geen moment heeft Bergsma eraan gedacht om het zes meter hoge kunstwerk weg te doen. „Dat zou kapitaalsvernietiging zijn. We gaan hem opknappen, zodat we er vervolgens jarenlang van kunnen genieten.”

Komend voorjaar terug

Even na lunchtijd zijn alleen nog de kop en de rug van het kunstwerk gedemonteerd. Het kost drie werklui de nodige moeite om Assens favoriete hond te slopen. Alsof Mannes tegenstribbelt en het liefst blijft staan waar hij staat. Maar uiteindelijk gaat-ie dan toch, richting een loods op een industrieterrein in Werkendam. Het is de bedoeling dat de vriendelijke snuit van Mannes komend voorjaar weer waakt over de reizigers van Assen, in goede gezondheid en wel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu