Maria Kaizer uit Assen pakt prachtige vierde plek tijdens fameuze ijsmakerswedstrijd in Italië. 'Die erkenning zegt alles over de status van deze wedstrijd'

Een trotse Maria Kaizer met haar bokaal. ‘Met een MIG-topklassering heb je een schitterend visitekaartje in handen.’ Foto: Lammert Aling

Ze had aanvankelijk slechts twee overnachtingen geboekt in het Italiaanse Longarone, waar Maria Kaizer onlangs deelnam aan de prestigieuze ijsmakers-wedstrijd Mostra Internazionale del Gelato (MIG). Maar na twee dagen moest ze er nog een nachtje aan vastknopen. Tot haar eigen verrassing was de Assense in het internationale ‘ijsmeesterveld’ doorgedrongen tot de finale, om uiteindelijk met haar zijdezachte citroensorbetijs beslag te leggen op een prachtige vierde plek.
Lees meer over
Assen
Asser Courant

Maria Kaizer deed al eerder mee aan nationale en internationale wedstrijden en regelmatig met succes. Maar de MIG is toch wel de moeder aller competities als het gaat om het creëren van heerlijk ijs. ‘Longarone is de bakermat van het ijs. Daar zitten de beste Italiaanse makers. En MIG is de oudste internationale ijsbeurs, daar werd ooit ook de eerste aansprekende ijsmakers-wedstrijd georganiseerd. Als je in Longarone hoge ogen gooit, is dat - met ál die strenge criteria die de jury hanteert - geen toevalstreffer. Dan behoor je ook tot de beste ijsmakers ter wereld.’

Onbevangen

Het was nog maar de vraag of de Italiaanse beurs vanwege de coronapandemie dit jaar wel door zou gaan. Maar toen het licht op groen werd gezet, sprong Maria in de auto en zette met een vriend en haar recept voor citroensorbetijs koers richting Noord-Italië. Daar werd voor twee nachten een hotel geboekt. Maria, lachend: ‘Ik ging er onbevangen heen, maar ook met niet al teveel verwachtingen. Na hooguit twee ronden zou het wel voorbij zijn, dacht ik. En dan wilde ik ook zo snel mogelijk weer naar Nederland.’

Het liep anders. Na de eerste ronde kreeg Maria een telefoontje van de organisatie. Ze zat bij de laatste 20. En na de tweede dag ging de telefoon weer. Finale! ‘Ik werd wel een beetje nerveus. Ten eerste had ik dit totaal niet verwacht en ja: nu ging het ergens om! Want denk erom, dit is niet zomaar een wedstrijdje. Als ijsmaker heb je met een MIG-topklassering meteen een schitterend visitekaartje in handen.’

‘Juist in die simpelheid schuilt de moeilijkheid’

De Assense kon nog één nachtje bijboeken in het hotel, zodat ze de volgende dag fris en uitgeslapen aan de finale kon beginnen. Met slechts de ingrediënten fruit, water, suiker en bindmiddel was het de kunst daar een delicatesse van te maken. ‘Dat klinkt’, lacht Maria, ‘heel simpel. Maar juist in die simpelheid schuilt ook de moeilijkheid. Je kunt je werkelijk geen foutje permitteren. En als je in drie dagen tijd zes beoordelingen krijgt, plus juryleden die bij álles wat je doet over je schouder meekijken… Nee, da’s niet gemakkelijk.’ Het waren dan ook de zenuwen die Maria hier en daar parten speelden en haar nét buiten het podium deden vallen. ‘Een vierde plek is natuurlijk prachtig, maar ik zat echt heel dicht tegen nummer drie aan en dan baal je toch wel een beetje. Maar ik was wél de beste vrouwelijke, de beste Nederlandse én de beste buitenlandse ijsmaker. En als je nagaat dat de hele top-drie bestond uit de crème de la crème van de Italiaanse ijswereld bestond, dan ben ik er héél trots op dat ik naast deze meesters mocht staan.’

Complimenten

Met een bokaal, een certificaat, een ‘heilig boekwerk’ over het ijsmaken en een goed gevulde goodybag keerde Maria huiswaarts. Maar het mooiste, zegt Maria, waren de welgemeende complimenten die zij in Italië kreeg van vooraanstaande ijsmakers én de felicitaties van de directeur van IJscentrum Nederland, het enige instituut waar men een gecertificeerd diploma IJsbereider kan behalen. ‘Die erkenning doet me natuurlijk goed, het zegt toch alles over de status van deze wedstrijd.’

Of ze volgend jaar weer meedoet, wellicht om dan een gooi te doen naar de top-3? ‘Ik hoop het. Dan staat roomijs op het programma en krijgen de deelnemers vlak voor de wedstrijd van de jury te horen welke soort roomijs gemaakt moet worden. We zullen zien, maar dit succesje heb ik in elk geval al binnen!’

Tip: ijstapa’s Casa di Maria tijdens Kerst

Maria Kaizer (voormalig eigenaresse van ijssalon Casa del Gelato) runt sinds enkele jaren in haar woning aan de Brink in Assen een klein ijsbedrijf, Casa di Maria. Van daaruit verkoopt Maria ambachtelijk ijs, ijstaarten, taarten, Tiramisu, Limoncello en Arancello aan particulieren en bedrijven. Ook verzorgt zij ‘catering op maat’.

Groot is haar bedrijfje dus niet. ‘Maar het gaat om kwaliteit. En als je dat eens wilt komen proeven: mijn deur staat letterlijk open voor de mensen. Je hoeft alleen maar aan te bellen.’

Haar inmiddels befaamde citroensorbetijs staat nu niet op de kaart, wel bijvoorbeeld halve liters sorbetijs. Voor de kerstdagen heeft Maria nog wel een tip: Casa di Maria ijstapa’s. ‘Dat is een bakje voor vier personen met acht bollen ijs, slagroom, vers fruit, twee eigengemaakte sausen, vier blokjes karamel en/of chocola plus vier ijshoorntjes. Daarmee kun je aan tafel gezellig je eigen toetje maken.’

Voor meer informatie: https://casadimaria.nl/

Nieuws

Meest gelezen

menu