Nieuwe wijkagent van Beilen presenteert zich onder het genot van een oliebol

Wijkagent André van Dijk maakt een praatje met inwoner bij oliebollenkraam Foto: Marcel Jurian de Jong

André van Dijk, de nieuwe wijkagent van Beilen, stond vrijdag bij de oliebollenkraam in Beilen, want mensen moeten hem wel leren kennen.

Dat is nogal eens een probleem, die bekendheid. „Die zorgt voor een hoge drempel om te bellen als er wat aan de hand is”, vertelt Van Dijk. En dat is dan ook de reden dat hij op een koude vrijdagmorgen bij de oliebollenkraam staat.

Agent met Instagram

Intussen staat er een klant bij de kraam en loopt Van Dijk naar hem toe. Hij stelt zich even voor, de klant koopt een oliebol en ze gaan in gesprek. Wanneer hij terugkomt zegt hij: „Op deze manier krijg ik informatie over de wijk. Deze meneer vertelde bijvoorbeeld dat hij het vermoeden heeft dat er gedeald wordt bij hem in de buurt.”

Van Dijk is van plan om een paar uurtjes te blijven staan en met mensen te kletsen. „Veel wijkagenten maken reclame voor zichzelf. We proberen ook via social media de mensen te bereiken”, zegt hij. „Het zou mooi zijn als iedereen in Beilen mij over een jaar wel kent.” Van Dijk zit ook op social media. „Ik heb vanochtend een Instagram-account aangemaakt.”

Contact belangrijk als wijkagent

Volgens Van Dijk is een praatje maken één van de belangrijkste onderdelen van zijn beroep, maar kan hij niet de hele dag door de wijk banjeren. „Er komt wel veel administratie bij kijken. Als ik een uur buiten ben, betekent dat al gauw dat ik ook een uur aan het tikken ben.”

De dag van een wijkagent bestaat dus niet alleen uit praatjes maken met de inwoners. „’s Ochtends kijk ik wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd. Daarna is het vooral meldingen oppakken en loop ik nog een rondje door de wijk”, vertelt van Dijk.

Het komt niet vaak voor dat wijkagenten bij de oliebollenkraam gaan staan om zich voor te stellen. De wijkagent neemt een hap van zijn warme oliebol en kijkt om zich heen. „Mensen leren zo mijn gezicht kennen. Het had bijvoorbeeld ook bij een viskraam gekund, maar ik vond een oliebollenkraam goed bij deze tijd van het jaar passen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu