Oekraïne

Klaas Elgersma schrijft dat het loont het associatieverdrag met Oekraïne te lezen (Te Gast LC 7 maart). Ik kan dat volmondig beamen. Ik heb het gelezen nadat ik Alexander Pechtold op bezoek in Oekraïne hoorde oreren vooral voor het associatieverdrag te stemmen.

Hij moest er niet aan denken dat Oekraïne lid zou worden van de EU en dat het daar ook niet over ging. Deel 1 van het verdrag gaat over de doelstellingen. Artikel 1 sub2d: ‘de voorwaarden te scheppen voor versterkte economische en handelsrelaties in het licht van de geleidelijke integratie van Oekraïne in de interne markt van de EU’. Ja, er staat geleidelijk, maar hoe kan je met droge ogen beweren dat het dan niet gaat over de integratie van Oekraïne in de EU ?

Deel 6 is ook erg interessant, over de financiële samenwerking, oftewel Oekraïne is niet in staat zelfstandig de doelen van deze associatieovereenkomst te realiseren. Hoe groot de steun is, hangt af van de behoefte van Oekraïne. Niemand die je daar over hoort. In artikel 459 wordt afgesproken dat de financiële steun gepaard gaat met goed financieel beheer. Corruptiebestrijding met een zak geld.

Albert de Jong. Gorredijk

Je kunt deze onderwerpen volgen
New Articles
menu