Palingvissers in de fuik. Door vangstbeperkingen en barrières sterft ambacht langzaam uit

Vader Siemen Wigbout (l), zijn zoon Thijs en visser Dries Wiersma (r) in het visserskot van de familie Wigbout, waar de netten liggen opgeslagen waarmee ze paling vangen.

Vader Siemen Wigbout (l), zijn zoon Thijs en visser Dries Wiersma (r) in het visserskot van de familie Wigbout, waar de netten liggen opgeslagen waarmee ze paling vangen. Foto: Jean-Pierre Jans

De visserij kan nauwelijks nog het hoofd boven water houden. Er mag steeds minder worden gevangen vanwege stikstofregels en om visstanden te beschermen. De vissers die nog over zijn en doorwillen, stuurden onlangs een brandbrief aan de koning. Hoelang zullen de laatste palingvissers in Den Oever het hoofd nog boven water houden? „Het is een delicatesse voor de elite geworden.”

In het West-Friese vissersdorp Den Oever, van waaruit je de Afsluitdijk oprijdt naar Friesland, hangen veel omgekeerde vlaggen. In de tuin, voor de ramen bij huizen. Met ’we hartje vissers’ en ’trots op de boer’. Het illustreert de tijd waarin we leven, een tijd waarin burgers zich niet gehoord voelen. Hier is zichtbaar waarom de BoerBurgerBeweging tijdens de Statenverkiezingen als grootste uit de bus is gekomen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's