Het verhaal van Rutte en De Jonge wordt steeds beter, ziet deze Groningse psychiater

Psychiater Carl Blijd.

Het duo Rutte en De Jonge slaagt er beter in een goede toon aan te slaan, ziet psychiater Carl Blijd. Perspectief bieden, dat is volgens Blijd belangrijk.

Het was geen technocratisch verhaal van premier Mark Rutte. Er zat menselijkheid in, zegt de Groningse psychiater Blijd. ,,Dat zijn bloeddruk elke dag bij het bekend worden van de cijfers omhoog schiet, dat is herkenbaar”, zegt Blijd. ,,Daarmee maak je duidelijk dat het nog altijd spannend is. Niet alleen voor hem, maar voor ons allemaal. Het gaat niet slecht, maar niet goed genoeg.”

‘Heftige boodschap’

Het lukt Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge ondanks de ,,heftige boodschap” van het verzwaringspakket om de goedwillende middenmoot mee te nemen, meent de psychiater. Tijdens eerdere persconferenties vond hij dat er te veel aandacht was voor mensen die zich niks van de maatregelen aantrekken. ,,Het merendeel houdt zich juist heel goed aan de maatregelen”, zegt Blijd. ,,Die moet je meenemen, in plaats van de nadruk op hel en verdoemenis. Dat lukt ze steeds beter.”

Wat er wat de psychiater betreft gisteravond echt uitsprong, was het beroep op solidariteit. Solidariteit met mensen die reguliere zorg nodig hebben, met zorgmedewerkers en met ook met mensen die op een andere manier hard geraakt worden, bijvoorbeeld door het verlies van hun baan.

‘We worden allemaal melancholischer’

Blijd krijgt heel wat mensen met psychische aandoeningen in zijn spreekkamer die last hebben van de situatie. ,,Die krijgen corona er nog even bij in hun rugzakje”, zegt de psychiater. ,,Het geldt denk ik voor iedereen. We worden allemaal wat melancholischer, nu ons wereldje zo klein wordt. De vraag is: hoe gaan we daar mee om? Gezondheid is niet alleen hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt, maar ook het kunnen aanpassen aan de situatie.”

Hoe autonoom en creatief we onszelf volgens Blijd soms ook vinden, het liefst hebben we duidelijkheid. ,,Terwijl deze situatie vooral onzekerheid biedt. Daarom is het extra belangrijk om iets van hoop en perspectief te bieden. Half december, daar moeten we ons op richten. Doorbijten, zodat we hopelijk Kerst gewoon met de familie kunnen vieren. Dat perspectief wordt inmiddels wel geboden en dat is heel belangrijk voor mensen.”

‘Mensen empoweren’

,,Ik kijk elke week naar de persconferentie van Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York. Hij vertelt dan niet alleen hoeveel besmettingen en ziekenhuisopnames er zijn bij gekomen, maar ook hoeveel mensen er zijn hersteld en wat er beter gaat. Dat biedt hoop. Dat past ook bij de Amerikaanse volksaard van yes we can do it , denk ik. Wat mij betreft mogen Rutte en De Jonge dat ook iets meer doen, de mensen bevestigen dat ze op de goede weg zijn, ze empoweren .”

Zelf slaat Blijd zich mentaal door de coronacrisis door zijn aandacht soms even op hele andere dingen te richten. ,,Nu zijn dat de Amerikaanse verkiezingen”, zegt Blijd. ,,Daar kan ik me helemaal in verliezen. Met sporten hetzelfde. Die afleiding is heel belangrijk.”

Nieuws

Meest gelezen

menu