Segers (ChristenUnie): 'Miljoenen JTF-fonds naar het Noorden'

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de Christen Unie (CU) Foto: Guus Schoonewille

De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil dat er honderden miljoenen uit het Europese Just Transition Fund (JTF) naar het Noorden gaan. De partij wil dat in de regeringscoalitie hoog opspelen.

Volgens partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft het Noorden vanwege een ereschuld recht op een forse bijdrage voor de energietransitie. ,,Eerder zei ik al eens: ‘Groningen first’, maar vandaag zeg ik: ‘Make Noord-Nederland great again’. We hebben als land decennia geprofiteerd van de gaswinning in het Noorden, maar de inwoners dreigen bekaaid achter te blijven.’‘

Economische schade

Het Europese JTF-geld komt vrij voor regio’s die economische schade hebben door het einde van de fossiele brandstofindustrie. Nederland krijgt 600 miljoen euro. Het Noorden wil een groot deel van dat bedrag om het einde van de gaswinning in Groningen te compenseren. In het Noorden gaan door het dichtdraaien van de gaskraan 16 tot 20 duizend banen verloren.

Staatssecretaris Mona Keizer (CDA, Economische Zaken) kwam de afgelopen weken het Noorden nog op geen enkele wijze tegemoet. Zij liet volstrekt in het midden waar het JTF-geld terechtkomt. De ChristenUnie wil druk zetten op het kabinet om het Noorden te steunen.

Nieuw perspectief voor de regio

Cas König van Groningen Seaports zegt dat in het Noorden talloze projecten op het gebied van waterstof en vergroening van de industrie op het punt staan gerealiseerd te worden. ,,Daarmee kunnen we een enorme bijdrage leveren aan de energietransitie, werkgelegenheid en het creëren van een nieuw economisch perspectief voor deze regio.”

Nederland krijgt alleen geld uit het JTF-fonds als het zelf ook geld op tafel legt. Het is nog twijfelachtig of het kabinet na de Europese toekenning het benodigde bedrag al bij elkaar heeft.

De komende dagen koppelt de ChristenUnie in het debat over de miljoenennota in de Tweede Kamer een aanzienlijk deel van de JTF-bijdrage aan het Noorden. Aan de altijd maar weer geldende opvatting dat iedere euro in de Randstad beter rendeert dan in het Noorden, heeft Segers in dit geval dan ook even ‘geen boodschap’.

Nieuws

Meest gelezen

menu