Sorry zeg je voor de ander, niet voor jezelf. Bij de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden gaat op dit punt iets niet goed | DVHN Commentaar

Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden.

Bezoekers bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden. Foto: ANP

Het komt handig uit dat onze minister van Financiën zo’n lange staat van dienst heeft als diplomaat. Sigrid Kaag zal deze dagen in Suriname al haar kunde nodig hebben om de diepe irritatie jegens Nederland een beetje weg te nemen.

Irritatie waarvan het ontstaan volstrekt begrijpelijk is. De regering van Suriname moest uit de media vernemen dat minister-president Mark Rutte op 19 december excuses wil aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden. Tot 1863 gold een grote groep mensen voor onze wet niet als mensen, maar als bezit. Een afschuwelijk, racistisch gemotiveerd onrecht, waarvan de nazaten van tot slaaf gemaakten nog altijd de pijn voelen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's