Stelling van de dag: De sluitingstijd voor horeca en cultuur moet versoepeld worden naar 22.00 uur

Verwacht wordt dat de horeca en cultuur na 25 januari langer open mag blijven. Foto: Shutterstock

De verwachting is dat het kabinet komende week versoepelingen in de coronamaatregelen aankondigt voor de horeca en de cultuursector. Theaters, bioscopen, cafés en restaurants zouden vanaf 26 januari de deuren tot 20.00 uur open mogen houden.

Voor cultuurinstellingen zou wellicht zelfs nog een uitzondering kunnen komen en zou de sluitingstijd tot 22.00 uur opschuiven. Naast opluchting bij de ondernemers, leven er ook zorgen. Want kan het wel uit?

Niet uit de kosten

Boris van der Ham, voorzitter van zowel de branchevereniging voor bioscopen als van de vereniging van vrije theaterproducenten, vindt 20.00 uur niet reëel . „Dan zeggen mensen: ze kunnen toch matinees draaien? Maar dat kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten.”

Ook horeca-ondernemers willen meer ruimte. ,,De natte sector, zeg maar waar een borrel wordt geschonken, heeft niets aan een openingstijd van acht uur. Dat is echt niet genoeg om een boterham te verdienen, maar wel weer te veel om voor steun in aanmerking te komen’’, zegt Jan van Es van eetcafé Groothuis in Emmen .

Zou het daarom een goed idee zijn de openingstijden verder te verruimen dan nu verwacht wordt? Breng hieronder je stem uit.

Nieuws

menu