Strop van een miljoen dreigt voor FC Groningen, hoofdsponsor in financiële problemen

De grasmat van de Euroborg in Groningen. Foto: ANP/ Cor Lasker

Er dreigt een financiële strop van een miljoen euro voor FC Groningen. Hoofdsponsor Office Centre, sinds het seizoen 2019-2020 op de shirts van de noordelijke voetbaltrots, zit in de problemen.

De keten in kantoorartikelen kan haar verplichtingen niet meer nakomen. Dat heeft het bedrijf haar leveranciers en relaties per brief laten weten. Bij FC Groningen staan over een langere periode rekeningen open. Sinds de jaarwisseling is helemaal geen betaling meer binnengekomen van Office Centre.

De problemen zouden zijn veroorzaakt door de coronacrisis. Het bedrijf haalt nog immer meer omzet uit fysieke winkels dan online. De filialen waren als gevolg van de maatregelen lange tijd gesloten. Office Centre is inmiddels een zogeheten WHOA-traject ingegaan waarmee het via tussenkomst van de rechtbank tot een schikking probeert te komen met schuldeisers, onder wie FC Groningen. Een faillissement van de keten hangt boven de markt. De eredivisionist dreigt voor een miljoen euro het schip in te gaan.

Huwelijk voor onbepaalde tijd

FC Groningen sloot in september 2020 een contract voor onbepaalde tijd met Office Centre. Dat was destijds een unicum in de voetballerij. Toenmalig directeur Frans Davelaar uit Soest voelde zich dermate thuis bij de club en in het Noorden dat hij een huwelijk zonder einddatum passend vond.

Een jaar later werd Office Centre overgenomen door investeringsmaatschappij Standard Investment. Vrijwel meteen werd het contract opgezegd. Er zat toch een ontsnappingclausule in het contract om onder de afspraak ‘voor onbepaalde tijd’ uit te komen. De opzegtermijn bleek achttien maanden, altijd eindigend aan het eind van een voetbaljaargang. Het betekende dat FC Groningen per seizoen 2023-2024 een nieuwe hoofdsponsor moest hebben of zoveel eerder als zich een nieuwe geldschieter zou aandienen.

Belangrijke partner

De nieuwe CEO van Office Centre, Marc-Derek Schönberger, benadrukte bij het opzeggen van het contract nog wel dat het hoofdsponsorschap volledig aan de verwachtingen van Office Centre had voldaan en van grote waarde was gebleken voor de groei van het bedrijf. Office Centre kondigde om die reden ook aan als belangrijke partner in de verdere toekomst verbonden te willen blijven aan FC Groningen, zij het niet meer als belangrijkste geldschieter.

FC Groningen moet nu als een razende op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Met een bijdrage van pakweg een miljoen euro zorgt zo’n partij voor een substantiële bijdrage aan de begroting, die vorig seizoen 18 miljoen euro besloeg. Het traject dat moet leiden naar een nieuwe geldschieter werd meteen bij de opzegging van Office Centre in gang gezet, maar is nog niet afgerond.

Zorgvuldige planning

,,We zijn de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor vanaf het begin af aan heel zorgvuldig gaan plannen’’, vertelt algemeen directeur Wouter Gudde. ,,We hebben onderzoek gedaan en willen het liefst toe naar een situatie waarin we één partner hebben die zowel op de voor- als achterkant van het shirt en eventueel ook op de mouwen staat. In onze business werkt het namelijk zo dat, hoe minder namen je op het shirt hebt staan, hoe beter dat is voor de exposurewaarde van het bedrijf.’’

FC Groningen deed tevens onderzoek naar de waarde die zo’n vorm van hoofdsponsorschap vertegenwoordigt en ging daarmee de markt op. ,,Al met al hebben we het hele pad van het vinden van een nieuwe hoofdsponsor zorgvuldig ingelopen. We wilden de tijd nemen om vervolgstappen te zetten, maar het proces komt nu onder tijdsdruk te staan.’’

Gudde: Dit is zorgelijk

Gudde zegt de ontstane situatie ten zeerste te betreuren. De bestuurder wil in afwachting van de afloop van de juridische procedure niet het achterste van zijn tong laten zien. ,,Maar het is in ieder geval een heel vervelende en zorgelijk situatie’’, zo laat de beleidsbepaler van FC Groningen weten. ,,Dat geldt zowel voor FC Groningen als voor Office Centre en haar werknemers. Wij kunnen nu slechts het verloop en de uitkomsten van het door Office Centre ingezette traject afwachten. Dat geeft een zeer onzekere situatie. Inhoudelijk kunnen we er op dit moment niet meer over zeggen.’’ Ook Office Centre geeft geen commentaar.

Aan werk heeft Gudde bij FC Groningen geen gebrek. Het dossier van de lege tribunes als gevolg van corona is nog niet gesloten of het volgende grote probleem dient zich alweer aan. ,,Het is anderhalve dag rustig geweest, dus ik dacht, laten we weer eens iets anders gaat doen’’, zo klinkt het cynisch. De directeur verwacht op een later moment, als er meer duidelijkheid is, met meer informatie over de zaak naar buiten te kunnen treden.

Nieuws

menu