Toename meldingen discriminatie Noorden

Bij de Meldpunten Discriminatie Friesland, Groningen en Drenthe zijn het afgelopen jaar flink meer meldingen binnengekomen van discriminatie en racisme.

Dat blijkt uit de monitor discriminatie 2015 die vandaag verschijnt. In totaal klopten 1048 Friezen, Groningers en Drenten aan bij de noordelijke meldpunten en de politie. Het is voor het eerst dat de drie noordelijke provincies de cijfers gezamenlijk presenteren.

'Ruim een kwart gediscrimineerden doen geen melding'

Coördinator Sanne Smid van Meldpunt Discriminatie Groningen zegt dat het werkelijke aantal hoger moet liggen. ,,Dit zijn de meldingen die bij ons en de politie binnenkomen. Uit eerdere onderzoeken komt naar voren dat ruim een kwart van de gediscrimineerde mensen niet bij ons aanklopt.’’

De gemeenten Groningen (199), Emmen (62), Leeuwarden (168), Sudwest-Frysân (50) en Assen (48) voeren de lijst aan. In de provincie Groningen zijn de cijfers niet helemaal zuiver. De zogenaamde Westerkwartier-gemeenten en Haren zijn niet aangesloten bij het Meldpunt Groningen. Daar zijn alleen politiegegevens van.

 

 Maatschappelijke en economische klimaat

De meeste meldingen, dit jaar ruim 40 procent, gaan net zoals voorgaande jaren over discriminatie vanwege afkomst en huidskleur. ,,Zoals een vrouw met hoofddoek die als enige in een kleedkamer wordt gevraagd haar tas te openen omdat een sportshirt was gestolen’’, geeft Smid als voorbeeld. ,,De vrouw was perplex en realiseerde zich later pas wat er was gebeurd en meldde zich bij ons.’’

In Drenthe steeg met name het aantal meldingen rond seksuele geaardheid (van 12 naar 18 procent), vertelt Marja Janssens van het Drentse meldpunt. ,,Dat is niet te verklaren, maar wel opvallend.’’ In Groningen was de grootste toename bij mensen die claimden gediscrimineerd te worden op de arbeidsmarkt. ,,Dat heeft ook te maken met het maatschappelijke en economische klimaat’’, zegt Smid.

Scholing als wapen

De noordelijke meldpunten constateren dat er polarisatie is over vluchtelingen en, breder, over buitenlanders en moslims. Vaak gaat het om integratie, schaarste op woning- en arbeidsmarkt en angst voor de islam. Maar de weerstand tegen opvang was vorig jaar in de noordelijke provincies minder heftig dan elders in Nederland.

Belangrijkste wapen tegen discriminatie is scholing. De meldpunten geven al voorlichting op scholen. Het Meldpunt Discriminatie Groningen ontwikkelde daarnaast een lesprogramma voor acht weken. Vandaag start de proef op het Zernike College. Bij succes wordt het programma verder uitgerold. Daarbij starten de meldpunten in Drenthe en Groningen een onderzoek naar het discriminatieklimaat in de provincies. Hieruit moet blijken hoeveel verborgen discriminatie er is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
New Articles
menu