VN: mogelijk 100.000 Oekraïners ontheemd geraakt

VN: mogelijk 100.000 Oekraïners ontheemd geraakt ANP

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat zo'n 100.000 Oekraïners in eigen land ontheemd zijn geraakt door de Russische aanvallen. Daarnaast zijn ook duizenden mensen de grenzen overgestoken naar buurlanden.

Een woordvoerder benadrukt dat het om een ruwe schatting gaat. Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies op de vlucht zijn geslagen en hoeveel naar het buitenland zijn vertrokken. Eerder op donderdag werd al bekend dat in 24 uur 15.000 mensen de grens naar Polen waren overgestoken.

De Europese Unie heeft gezegd klaar te zijn voor de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Meerdere landen laten weten voorbereidingen te treffen. Veel mensen hebben hun huis verlaten nadat de Russische aanvallen begonnen, maar ook eerder sloegen mensen al op de vlucht uit angst voor een invasie.

De Verenigde Naties maken 20 miljoen dollar (circa 17,9 miljoen euro) uit het noodfonds vrij voor hulp aan Oekraïne. "Wij en onze humanitaire partners zijn vastbesloten om te blijven en hulp te leveren, om mensen in Oekraïne te ondersteunen in hun tijd van nood", aldus secretaris-generaal Antonio Guterres.

Nieuws

menu