Vera Bergkamp wacht belangrijke week

DEN HAAG - Kamervoorzitter Vera Bergkamp staat de pers te woord nadat de ambtelijke top van de Tweede Kamer is opgestapt. Volgens de ambtenaren is het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib politiek gemaakt. ANP PHIL NIJHUIS

Hoewel Bergkamp afgelopen vrijdag zei graag zelf ‘de scherven te willen lijmen’, wordt in politiek Den Haag steeds meer getwijfeld of de D66’er daarvoor de aangewezen persoon is. Als het aan de voorzitter van de ondernemingsraad van de Kamer ligt, pakt Bergkamp haar biezen.


Volgens Michel Meerts is ’het vertrek van het presidium de enige oplossing die nog aanvaardbaar is voor het ambtelijk apparaat’. De ondernemingsraad heeft het echter niet voor het zeggen. Bergkamp is gekozen door de Kamerleden, en die beslissen of hun voorzitter wel of niet kan aanblijven. Vrijdag heeft Bergkamp haar politieke lot in handen gelegd van de Kamer, door voor komende week een plenaire stemming aan te kondigen over de vraag of een extern onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib (PvdA) wel of niet moet doorgaan.