Verkeer opgelet: mogelijk honderden trekkers naar Groningen en Assen

Blokkades door trekkers zoals afgelopen vrijdag in Leeuwarden, kunnen maandag ook in Groningen en Assen worden verwacht. Foto: ANP

Wie maandag aan het eind van de ochtend en in de middag in Groningen en Assen wil zijn, moet sterk rekening houden met grote vertragingen en opstoppingen als gevolg van het boerenprotest.

LTO Noord riep zaterdag alle leden op om voor 12 uur naar het provinciehuis in de Groninger binnenstad en in Assen te komen. De geluiden van leden van LTO Noord en uit appgroepen zijn nu dat er mogelijk zo’n 300 leden bereid zijn op de trekker te stappen om mee te doen aan het protest in Groningen. Ook andere boerenorganisaties haken aan.

In goede banen

LTO Noord staat in contact met de politie over het in goede banen leiden van de trekkeroptochten. Het plan is vooralsnog dat de boeren op drie verschillende locaties buiten Groningen verzamelen, waarna ze optrekken richting het provinciehuis. Hier wordt een delegatie ontvangen door landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer. Hij zegt bereid te zijn het gesprek met de boeren aan te gaan. ,,Zeker, altijd”, aldus de gedeputeerde.

In Assen is zaterdagochtend nog overleg geweest tussen LTO, agrarische jongerenvereniging DAJK en de provincie over de nieuwe stikstofregels, maar voor de boeren zonder het gewenste resultaat.

‘Verder dan landelijk beleid’

De boeren zijn boos over de beleidsregels van het IPO (Interprovinciaal Overleg) met stikstofafspraken waar alle provincies afgelopen week hun handtekening onder gezet hebben. ,,De provincies gaan verder dan het landelijk beleid. Het heeft een dusdanig zwaar effect op onze bedrijfsvoering, dat wij eisen dat dit herzien wordt”, zegt Alma den Hertog, voorvrouw van LTO Noord Groningen.

De boeren willen dat de provincies Groningen en Drenthe hun handtekeningen weghalen onder de afspraak, zoals vrijdag de provincie Friesland al deed na een even spontaan als verhit boerenprotest bij het provinciehuis in Leeuwarden.

‘Communicatie niet goed’

De nieuwe afspraken gaan volgens LTO Noord te veel ten koste van de boeren. Vergunde stikstofruimte voor boeren die niet gebruikt wordt, mag ingezet worden voor bijvoorbeeld bouwprojecten. ,,Het is allemaal veel genuanceerder. Maar de communicatie is niet goed geweest”, zei stikstofgedeputeerde Henk Staghouwer vrijdagavond.

Een van de locaties waar de boeren maandagochtend verzamelen voordat ze naar Groningen rijden, is het parkeerterrein van Hotel Aduard. ,,Er worden hier zo’n 50 boeren op trekkers verwacht”, zegt eigenaar Jens Kingsma. ,,Maar er zijn 700 leden, dus ik zet voor de zekerheid wel extra koffie.”

Nieuws

Meest gelezen

menu