Vijf jaar na de bloedige aanslagen in Parijs blikt cameraman Martijn Pot uit Groningen terug: 'De stad was compleet in de war'

Rouwen om de aanslagen in Paris in 2015 Foto: Bart Maat

Het was afgelopen vrijdag vijf jaar geleden dat Parijs werd opgeschrikt door een golf van aanslagen. Extremisten schoten om zich heen of bliezen zich op bij horecazaken en bekende locaties als het Stade de France en concertzaal Bataclan. Martijn Pot (45) uit Groningen, cameraman bij ProTime, stapte die volgende ochtend in het vliegtuig om de paniek, angst en het verdriet in de Franse hoofdstad vast te leggen.

De ochtend na de aanslagen landt Pot met RTLNieuws verslaggever Rik Konijnenbelt in Parijs. ,,In het vliegtuig realiseer je je dat je straks niet lekker op de terrasjes van Parijs gaat zitten”, vertelt Pot. ,,Het is natuurlijk wel mijn werk: je bent echt met een missie bezig. Je moet het nieuws proberen te vangen. Maar het maakt wel indruk.”

,,De stad was compleet in de war”, vertelt Pot. Met zijn team spreekt hij met mensen bij de cafés en restaurants in de stad. Naast concertzaal Bataclan en voetbalstadion Stade de France waren ook verschillende horecazaken van de stad doelwit van terreur. De Parijzenaren leggen bloemen en knuffels op de trottoirs. ,,De gesprekken die we daar hadden raakten ons enorm.”

Paniek en angst

Tijdens de opnames bij een restaurant breekt plots paniek uit. Er klinkt een harde knal op straat. Meteen staat alles en iedereen weer op scherp. ,,De spanning was nog om te snijden.” De knal blijkt uiteindelijk niks ernstig te zijn, maar maakt voor Pot maar wat duidelijk hoe lang de paniek en angst kan blijven hangen na een aanslag. ,,Aan iedere agent op de hoek van de staat zag je dat de ademhaling hem of haar nog hoog zat.”

Voor zijn werk heeft Pot veel aanslagen door zijn lens gezien. ,,Die camera helpt wel met de afstand die je hebt tot de gebeurtenis. Er gaat een knop om, dat je er voor je werk bent.” Ook de aanslag op Charlie Hebdo heeft indruk gemaakt op Pot. ,,We waren er toen heel snel bij. Overal zag je het Franse leger.”

Werk of niet, het verslaan van heftige gebeurtenissen maakt wel indruk op Pot. ,,Als je er staat is het echt anders. Dan word je er echt wel even stil van”, zegt Pot. Toch is hij nooit écht bang geweest. De gebeurtenis waar Pot zich het minst op zijn gemak voelde, vond zelfs heel dicht bij ‘zijn’ Groningen plaats. ,,Ik vond Project X in Haren echt levensgevaarlijk. Daar werden we als media echt een doelwit. Bij andere aanslagen laten mensen je redelijk met rust.”

‘De stad is er nog lang niet overheen’

,,In Groningen kun je naar de televisie kijken en daarna weer verder met je leven. Dat is natuurlijk wel anders als jer er zelf bij bent.” Bij de aanslagen van 13 november 2015 kwamen 130 mensen om het leven. De stille tochten die daarna door de stad trokken waren indrukwekkend, zegt Pot. ,,Je voelde overal verdriet. Dat had ik op zo’n manier nooit echt meegemaakt.” En vijf jaar later hangt dat verdiet nog steeds boven Parijs. ,,Die stad is er nog lang niet overheen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu