Wolf bijt (vermoedelijk) pony dood bij Oudehorne. 'Dit is in Nederland nog niet eerder voorgekomen'

Canis lupus. FOTO SHUTTERSTOCK

De shetlandpony die maandagochtend met een halswond dood is aangetroffen in een weiland bij Oudehorne, is vermoedelijk gebeten door een wolf.

Dat bevestigt woordvoerder Christian Jansen van natuurorganisatie BIJ12. „Gezien de locatie en de verwonding in de hals is er een vermoeden van wolvenschade.”

Een onafhankelijk wildschadetaxateur heeft de zaak nu in onderzoek in Wageningen. Mocht inderdaad blijken dat het om een wolvenbeet gaat, dan is het voor het eerst in Nederland dat een pony slachtoffer is van het hondachtige roofdier. „Dit is in Nederland nog niet eerder voorgekomen.”

Om welke wolf het gaat, is volgens Jansen nog lastig te zeggen. „In het gebied huist een wolvenpaar, maar het kan ook een zwervende wolf zijn. Ik verwacht niet dat dat eind deze maand bekend is.”

Uniek geval

Wat eind deze maand wel bekend is, is het taxatierapport. De provincie Friesland heeft vanwege het „unieke geval” namelijk opdracht gegeven tot een spoedtaxatie, waardoor het onderzoek binnen een week of twee is afgerond.

Nieuws

Meest gelezen

menu