Kustwacht zoekt op Noordzee boven Vlieland tevergeefs naar bejaarde man die overboord sloeg op cruiseschip: 'Verder zoeken was niet verantwoord'

Vijf KNRM-reddingboten, een sleepboot, vliegtuig en helikopter hebben boven Vlieland en Texel tevergeefs gezocht naar de bejaarde man die maandag overboord sloeg van cruiseschip De Europa. Tijdens de zoekactie hadden de reddingswerkers te maken met golven van tussen de 5 en 6 meter.

Een reddingsboot van de KNRM tijdens de zoekactie, die om 17:55 maandagmiddag werd gestaakt.

Een reddingsboot van de KNRM tijdens de zoekactie, die om 17:55 maandagmiddag werd gestaakt.

Het cruiseschip voer ongeveer 15 mijl (zo’n 27 kilometer) noordwestelijk van Vlieland toen de man van boord raakte. De reddingsbrigades van Texel, Vlieland en Terschelling werden begin van de middag gealarmeerd. Hoe de man van boord is geslagen, is evenals zijn nationaliteit niet bekend. Hij droeg een blauw T-shirt en was volgens de Kustwacht ,,ruim in de tachtig.”

Cruiseschip De Europa, varend onder de Maltese vlag, is bijna 200 meter lang en was van Hamburg op weg naar Antwerpen. Er stond op dat moment een harde wind op de Noordzee, windkracht 7 vanuit het noordwesten. De ruige zee bemoeilijkte de zoektocht voor de reddingswerkers. ,,Het was heel zwaar voor de bemanning. Het waait hard en er waren golven van zeker vijf meter”, zegt woordvoerder Ron Corstanje.

Zoeken op het schip

Ook op het cruiseschip werd intussen gezocht naar de vermiste man. ,,Dat is gedaan door de bemanning van het schip”, vertelt Corstanje. ,,Het is niet gebruikelijk dat de Kustwacht en de KNRM ook aan boord gaan zoeken. Met deze weersomstandigheden is het ook niet te doen om aan boord te komen. We kregen door dat de man niet was aangetroffen.”

Het schip kan ongeveer 400 passagiers aan boord hebben. Volgens Corstanje is het vrijwel zeker dat het ging om een cruisepassagier. Hoe vol de boot maandagmiddag zat, is niet bekend. Het schip bleef tijdens de zoekactie rondjes varen in het zoekgebied. Inmiddels heeft het passagierschip koers gezet richting Antwerpen. Daar zal onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van het incident. ,,Het is een vrij hoog schip, dus hij is ook van een flinke hoogte gevallen.”

Overlevingskans

De Kustwacht staakte de zoektocht maandag om 17.55 uur, omdat rond die tijd de overlevingskans van de man verliep. ,,Die tijd baseren we onder meer op de leeftijd en conditie van het slachtoffer en de temperatuur van het zeewater”, vertelt Corstanje. ,,De kans dat iemand na die tijd nog levend gevonden wordt, is nihil. Verder zoeken was niet verantwoord.”

Daarnaast spelen ook de huidige weersomstandigheden een rol. Maandagavond kunnen er in het Waddengebied en de kustgebieden van Friesland en Groningen zware windstoten voorkomen.

De Kustwacht vraagt schepen in de omgeving uit te kijken naar de persoon. Tijdens de reguliere patrouilles van de KNRM en Kustwacht zal uitgekeken worden naar de man, maar er worden geen nieuwe zoekacties georganiseerd. ,,In de regel zoeken wij tot iedere kans op leven nog mogelijk is. Daarna is de kans klein dat we nog iets vinden en is het wachten tot het lichaam ergens aanspoelt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Waddengebied
menu