De Bron herdenkt luchtgevecht boven Nijensleek: 'Belangrijk dat dit doorverteld wordt'

Delius en Emil mogen de grote bloemenkrans dragen. Op weg naar het monument worden ze gevolgd door de andere schoolkinderen van cbs De Bron. Foto: Irna Oosterhuis

Leerlingen van de christelijke basisschool De Bron in Nijensleek hebben vrijdag de slachtoffers herdacht van het luchtgevecht op 15 augustus 1944 boven Nijensleek. De herdenking die elk jaar aan het begin van het nieuwe schooljaar plaatsvindt, had dit jaar in verband met de maatregelen rondom het coronavirus een sober karakter.
Lees meer over
Meppeler Courant
Westervelder

Op 15 augustus 1944 vond een luchtgevecht plaats boven Zuidwest-Drenthe, waarbij meerdere vliegtuigen zijn neergestort. Uit Duitsland terugkerende geallieerde bommenwerpers raakten in gevecht met Duitse jachtvliegtuigen. In Nijensleek, tegenover de huidige basisschool De Bron, stortte een Duits jachtvliegtuig neer. De Messerschmitt Bf 109G-6 werd gevlogen door Unteroffizier Rudolf Schierghofer van het Luftwaffe-onderdeel 6./JG 5. Hij wist zichzelf in veiligheid te brengen met een parachute. Schierghofer landde in de omgeving van Eesveen/Steenwijk, had brandwonden aan beide handen en liep bij de landing een gebroken bovenbeen op.

Nieuws

menu