De Bron herdenkt luchtgevecht boven Nijensleek: 'Belangrijk dat dit doorverteld wordt'

Delius en Emil mogen de grote bloemenkrans dragen. Op weg naar het monument worden ze gevolgd door de andere schoolkinderen van cbs De Bron. Foto: Irna Oosterhuis

Leerlingen van de christelijke basisschool De Bron in Nijensleek hebben vrijdag de slachtoffers herdacht van het luchtgevecht op 15 augustus 1944 boven Nijensleek. De herdenking die elk jaar aan het begin van het nieuwe schooljaar plaatsvindt, had dit jaar in verband met de maatregelen rondom het coronavirus een sober karakter.

Op 15 augustus 1944 vond een luchtgevecht plaats boven Zuidwest-Drenthe, waarbij meerdere vliegtuigen zijn neergestort. Uit Duitsland terugkerende geallieerde bommenwerpers raakten in gevecht met Duitse jachtvliegtuigen. In Nijensleek, tegenover de huidige basisschool De Bron, stortte een Duits jachtvliegtuig neer. De Messerschmitt Bf 109G-6 werd gevlogen door Unteroffizier Rudolf Schierghofer van het Luftwaffe-onderdeel 6./JG 5. Hij wist zichzelf in veiligheid te brengen met een parachute. Schierghofer landde in de omgeving van Eesveen/Steenwijk, had brandwonden aan beide handen en liep bij de landing een gebroken bovenbeen op.

Nabij de Steenwijker Aa, zuidelijk van Nijensleek, kwam die dag een Amerikaanse B-24 Liberator neer. Het staartstuk van de zware bommenwerper met de naam ‘Lady Lightning’, eindigde in Wapserveen. Vier bemanningsleden (piloot John Suchiu, de zijluikschutters Robert Richard Abbott, Jerome Ralph Samburg en buikkoepelschutter Lowell D. Stiles) vonden de dood, vijf werden krijgsgevangen genomen en één wist te ontsnappen dankzij het verzet.

Monument

Op initiatief van de toenmalige schooldirecteur Anne van der Giessen van De Bron staat er sinds 15 augustus 2008 op het pleintje voor basisschool De Bron aan de een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers die bij het luchtgevecht zijn omgekomen. In het monument is een opgegraven restant van de neergestorte Messerschmitt verwerkt. De leerlingen van De Bron herdenken nog elk jaar het luchtgevecht. Dit jaar had het een bijzondere herdenking moeten worden, maar door de corona kon dat niet doorgaan. Zonder ouders en andere genodigden werd het toch een mooie en indrukwekkende gebeurtenis.

Ter voorbereiding op de herdenking stonden vorige week de lessen op school in het teken van de oorlog. Oud-directeur Van der Giessen kwam daarbij in groep 5 tot en met 8 vertellen over het luchtgevecht. Hij had ook allerlei materialen bij zich van het vliegtuig dat neerstortte in het weiland voor de school.

Onderhoud

Twee leerlingen van groep 7/ 8 onderhouden het monument voor de school en dragen het ieder jaar weer over. Afgelopen schooljaar waren dat Delius Pit en oud-leerling Luc Verhagen. Delius heeft het onderhoud nu overgedragen aan Emil Santing. „Ik vond het heel speciaal om deze taak te hebben. Ik vind het belangrijk dat het verhaal doorverteld wordt, want het zou heel erg zijn als er nog eens zo’n wrede oorlog komt”, zo zei Delius.

Rutger Dijkstra, Jurian Veenstra en Linda Nieuwland droegen een gedicht voor van Howard Fowle, een neef van slachtoffer Lowel Stiles. Aansluitend werd geluisterd naar het lied ‘Speeltuin’ van Marco Borsato. Aan het einde van de plechtigheid liepen alle kinderen in een lange stoet naar het monument voor de school, Delius en Emil voorop met de prachtige bloemenkrans gevolgd door de andere kinderen die een bloem hadden meegenomen die ze bij het monument legden.

Jeanine De Herdt van muziekvereniging Westerveld speelde tijdens de herdenking The Last Post. Daarna hielden de kinderen en de teamleden twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de omgekomen piloten. De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus onder leiding van mevrouw De Herdt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppeler Courant
menu