Mannen harken Cabomba uit het water in Meppel

De Harkboot verwijdert de exoot Cambomba uit de Hoogeveense Vaart. Foto: Wim Goedhart

Vanaf de Harkboot in de Hoogeveense Vaart, parallel aan de autoweg naast het ziekenhuis, wordt sinds deze week hard gewerkt. De mannen zijn niet aan het baggeren. Ze verwijderen de hardnekkige exoot Cabomba uit het water.

Daar zijn de mannen zo’n anderhalve week zoet mee. En dan gaat het alleen nog maar om het water tussen de rotonde en het kruispunt van de Hoogeveenseweg. „We halen de Cabomba met wortel en al uit het water. We hebben een speciale hark achter de boot waarmee we de plant los maken. Vervolgens komt deze boven drijven en gooien we het op de kade. Dan kan WDODelta het ophalen en afvoeren”, legt Leon Sterk van de Harkboot uit.

Dat het verwijderen van de exoot op deze manier gebeurt, is nieuw. „Het is een pilot, die net gestart is. Voorheen werden de planten gemaaid, maar dat leverde alleen maar meer verspreiding op. Nu pakken we het voorzichtiger aan, met een nieuwe techniek, en hopen we dat het een goed resultaat oplevert. De resultaten worden bijgehouden door een bioloog.”

Cabomba

De Cabomba (ook wel waterwaaier genoemd) is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Hij wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. De plant is in staat om wateren te overwoekeren. En daarom is het volgens WDODelta belangrijk om te exoot te bestrijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu