Traditie hersteld: twee duiventorens in Midden-Drenthe

Met een hoogwerker werd wethouder Jan Schipper naar de top van de duiventoren gebracht. Norma Riemersma

Terwijl de kleur van de lucht steeds dreigender werd en het in de verte al rommelde, opende wethouder Jan Schipper vanmiddag bij dierenweide 't Klaverstukkie in Westerbork de eerste van twee nieuwe duiventorens. Bij dierenweide 't Stroomdal in Beilen deed hij even later hetzelfde.

Schipper liet zich met een hoogwerker naar de top van het bouwwerk brengen, op 6,5 meter, en plaatste daar een vlag met het wapen van Westerbork. In Beilen was de vlag voorzien van het wapen van de gemeente Midden-Drenthe. De wethouder zei in zijn toespraak dat hij het resultaat prachtig vond, maar liet na de openingshandeling terloops weten dat hij vanuit de hoogwerker bewust niet al teveel naar beneden had gekeken.

Tweehonderd jaar geleden hadden de dorpen Beilen, Smilde en Westerbork in totaal zeven duiventorens, maar die verdwenen in de loop der jaren, net als op veel andere plaatsen in Nederland. De duiven in de torens waren destijds bedoeld voor consumptie, maar tegenwoordig zijn de duiven een aanvulling op de andere dieren in de dierenweides en dienen ze ter vermaak. De duiventorens bieden bovendien plaats aan andere vogels. 'Er zijn nestkasten voor de huiszwaluw en de vleermuis aan de torens bevestigd en ook mussen en spreeuwen kunnen er nestelen', aldus Hendrik Timmer, bestuurslid van de Kleindierenvereniging Midden-Drenthe en voorzitter van de bouwgroep. Het initiatief tot het opnieuw bouwen van oud-Drentse duiventorens is afkomstig van de kleindierenvereniging en dierenweide 't Stroomdal.

Peter Vereijken van de stichting Dierenweide Stroomdal: ‘Het idee is ontsproten aan de geest van Kees Verkolf en de broers Hendrik en Henk Timmer, bestuursleden van de kleindierenvereniging. Ze zijn niet alleen begaan met dieren, maar ook met de leefomgeving van mensen. Ze willen dat mensen kunnen genieten van dieren en een mooi bouwwerk, en willen een historisch bouwwerk terughalen. De duiventorens in de regio zijn eigenlijk allemaal weggevallen. De heren hebben zich verdiept in de geschiedenis en zijn toen met het plan gekomen om het terug te brengen.’

De omwonenden waren dan ook vanaf het begin betrokken bij de plannen. Zij waren enthousiast en dat bleek ook tijdens de opening. In Westerbork mocht Timmer onder meer financiële bijdragen in ontvangst nemen van huurdersvereniging Samen Sterk en de buurtvereniging. Ook was er een bijdrage van NBS, de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen. 'De begroting van 5500 euro werd met 2000 euro overschreden, dus deze bijdragen zijn zeer welkom', aldus Timmer. Na de opening in Westerbork vertrok een deel van het gezelschap per paardentram, in verband met de snelheid getrokken door een tractor, naar dierenweide 't Stroomdal. Daar nam Schipper opnieuw plaats in de hoogwerker om een vlag te plaatsen.

In de duiventorens moeten uiteindelijk tussen de zestig en tachtig duiven verblijven, nu zijn het er veertig. Vereijken: 'De duiven zitten nu nog in een volière. Over zes weken zouden ze gewend moeten zijn aan hun nieuwe onderkomen en kan de volière verwijderd worden. In de tussentijd krijgen ze jongen die hier altijd terugkeren en als het goed is, blijven de moeders dan ook hier. De kolonies houden zichzelf in stand en de dieren hoeven alleen gevoerd te worden. Dat doen we met vrijwilligers van de dierenweiden, leden van de kleindierenvereniging en mensen uit de buurt.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Nieuws De Krant van Midden Drenthe
menu